Wijn

Boeken over Oostenrijkse wijn: dit zijn de 2 beste!

boeken over oostenrijkse wijn

Wauw, Oostenrijkse wijnen! Ja, die zijn er echt, en er zijn ook boeken over Oostenrijkse wijn. Bij het grote publiek zijn wijnen uit Oostenrijk misschien wat minder bekend, maar dat is eigenlijk erg onterecht.

Boeken over Oostenrijkse wijn: 2 toppers

Oostenrijk kent namelijk een grote verscheidenheid aan wijnen, die allemaal zo hun eigen kenmerken en eigenaardigheden hebben. Verdiep je nu (verder) in de wereld van Oostenrijkse wijnen, wijnbouw in dit land, en het soorten druiven dat er worden geteeld.

Duitse en Oostenrijkse wijnen van Rudolf Pierik

De Nederlandse wijnprofessor Rudolf Pierik heeft vele boeken over wijn geschreven. Dit boek gaat zowel over Oostenrijke als over Duitse wijnen. In 122 pagina’s legt Rudolf Pierik je alles uit wat je moet weten over Oostenrijkse wijnen.

Duitse en Oostenrijkse wijnen van Rudolf Pierik

#vakkundig

De boeken van Pierik zijn hoogstaand en beslist vakkundig. Verwacht dus geen verhandeling van een amateur, maar van een topspecialist, die jarenlang als hoogleraar verbonden was aan de Universiteit van Wageningen.

Voor slechts 15 euro is deze gloednieuwe paperback al van jou. Te bestellen bij Bol.com natuurlijk!

The wines of Austria van Stephen Brook

Wat veel mensen niet weten is dat er in Oostenrijk prachtige wijnen worden gemaakt, en dat er ook nog eens een grote verscheidenheid aan wijnen is in dit land. Het grote wijnschandaal in de jaren 80 maakte dat vele bedrijven die wijn maakten failliet gingen. Maar dit gaf andere wijnbedrijven weer de kans om te innoveren, en zich te richten op een nieuwe generatie kwaliteitswijnen.

De auteur van dit boek (Stephen Brook) is al meer dan 40 jaar gefascineerd door dit land en zijn wijnen, en weet er dan ook alles over, en weet ook over de dalen die Oostenrijk heeft gekend in de wijnproductie, en de opleving die het daarna weer heeft doorgemaakt.

In de tweede editie van De wijnen van Oostenrijk neemt Stephen Brooks je mee op reis door Oostenrijk, om zo de beste wijnen van het land te ontdekken. En geloof ons: dat lukt hem bijzonder goed.

Tegenwoordig produceert Oostenrijk in een teeltgebied dat minder dan half zo groot is als Bordeaux niet alleen fantastische witte en zoete wijnen, maar ook rode en rosé wijnen (lees ook: beste boeken over rosé wijnen), Sekt en amberkleurige wijnen. Bijna alle wijnbouw vindt plaats in het oosten van het land, in vier brede streken. Veel van de wijngaarden liggen langs de Donau vallei, wat ook nog eens een prachtige omgeving is. Een aanrader om te bezoeken als je naar Oostenrijk gaat.

Hoe dan ook, in de Donau vallei worden vooral witte wijnen geproduceerd, waaronder Bourgondische Veltliners. Het zuidoostelijke deel van de regio richt zich daarentegen op de productie van rode wijnen. De oostelijke regio van Burgenland is warm en vochtig, waardoor zoete wijnen met botrytica kunnen worden geproduceerd. Steiermark is dan weer een groene en landelijke omgeving, waar vooral frisse witte wijnen vandaan komen, evenals een erg unieke rosé Schilcher.

The wines of Austria van Stephen Brook

#wijnbereiding

De hoofdstad Wenen bevat verder meer dan 600 hectare wijngaard, en levert dus ook flink wat wijn op bij productie. In dit boek geeft Brook een gedetailleerd verslag van het klimaat, van de terroir, en de wijnbereiding in elk van de 16 grote wijnregio’s.

Verder krijg je als lezer een groot overzicht van wijnproducenten die er in Oostenrijk zijn te vinden, en een overzicht van vele wijnen die zijn geproefd tot en met het jaar 2018. Tot slot geeft Brook je ook nog een overzicht van de druivenrassen die er in Oostenrijk worden geteeld, en een overzicht van de jaargangen (vanaf 1963 tot en met 2018).

Wil je je (verder) verdiepen in de wereld van Oostenrijke wijn? Dan zit je dus helemaal goed met dit geweldige boek. Je kunt het boek aanschaffen in drie varianten: een paperback, een hardcover, en een e-book. De laatste variant is het goedkoopste. Voor 10,99 euro heb je namelijk al de beschikking over een e-book variant van dit boek. De andere 2 varianten boeken over Oostenrijkse wijn zijn te krijgen voor een bedrag rond de 35 tot 40 euro.

Geef een reactie