Bruiloft

Dit is waarom een draaiboek op je bruiloft onmisbaar is

draaiboek bruiloft

Je bruiloft is wellicht een dag dat alles kan en alles mogelijk is maar een draaiboek is op deze dag toch echt onmisbaar. Hoewel je bruiloft hiermee wat “geregisseerd” overkomt zul je merken dat dit toch echt niet het geval is. In deze blog leggen we uit waarom een draaiboek op je bruiloft onmisbaar is als je optimaal wilt genieten van deze mooiste dag uit je leven.

Waarom een draaiboek op een bruiloft?

Een draaiboek voor een huwelijk is niets meer en niets minder dan een overzicht hoe deze dag eruit komt te zien. Hierin staat dan ook onder andere jullie dagprogramma maar ook alle afspraken die jullie gemaakt hebben voor deze grote dag. Een draaiboek is dus in dit geval een weergave van wanneer er wat gebeurt en door wie het verzorgd wordt.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Daarnaast staan alle gegevens van de betrokken partijen erop. Denk hierbij aan je kapper tot en met het adres en de contactgegevens van je bruidssuite maar ook alles wat daartussen valt.

Denk bijvoorbeeld aan de leverancier van de bruidstaart, de feestlocatie, de band, de contactpersoon van de bediening en niet te vergeten de trouwambtenaar. 

Waarom draaiboeken op een huwelijksdag zeer praktisch zijn

Het is eenvoudig uit te leggen waarom draaiboeken op een huwelijksdag zeer praktisch zijn. Door tijd te investeren om zo’n draaiboek te maken, kunnen jullie je als bruidspaar volledig ontzorgen. Je bent immers een lange tijd bezig met de voorbereiding van je bruiloft en hebt zorgvuldig alle programmaonderdelen van deze dag uitgekozen.

uitnodiging trouwerij

#uitnodiging

Een van de belangrijkste zaken, nog voordat de grote dag daar is, is natuurlijk de uitnodiging. Ben op tijd met het versturen van deze uitnodiging!

Wellicht heb je uren zitten puzzelen om al je wensen voor deze dag in te plannen. Als dat het geval is, is het ook fijn dat deze programmaonderdelen daadwerkelijk ook plaatsvinden op deze dag en dat er overal voldoende tijd voor wordt genomen. 

Het gebruiken van een draaiboek op een huwelijksdag geeft duidelijkheid en transparantie voor iedere betrokkene en vooral je ceremoniemeester of je weddingplanner. Hij of zij weet precies wat er wanneer moet gebeuren.

De ceremoniemeester of weddingplanner kan ook ingrijpen als er iets niet volgens plan lijkt te gaan. Hij of zij heeft immers alle contactgegevens binnen handbereik en kan snel schakelen, vaak zelf zonder dat jullie het zelf merken. Met dit laatste hebben we het grootste praktische voordeel van een draaiboek op je huwelijksdag benoemd.

Jullie hebben zelf er geen omkijken naar of alles verloopt zoals jullie wensen. Een goede ceremoniemeester of weddingplanner zal jullie al deze zorg uit handen nemen om ervoor te zorgen dat jullie volop kunnen genieten.

Draaiboek voor een bruiloft maken als perfecte voorbereiding op deze dag

Uit het bovenstaande zou je kunnen opmaken dat je een draaiboek alleen maar voor je ceremoniemeester of je weddingplanner maakt. Dat is niet het geval.

Een ceremoniemeester of weddingplanner zal dit draaiboek gebruiken op de dag zelf maar in eerste instantie maak je het draaiboek voor jezelf. De initiële achterliggende gedachte van het maken van een draaiboek voor je bruiloft maken is dat je zorgt voor een perfecte voorbereiding op deze dag. Het draaiboek zorgt voor overzicht in je planning.

Het is een uitstekende tool om vast te stellen of jullie plannen in de praktijk realiseerbaar zijn en of je alle benodigde afspraken met betrokkenen gemaakt hebt. Een draaiboek voor een bruiloft is dan ook meteen een soort mindmap.

Uiteraard neem je het draaiboek een of meerdere keren door met je ceremoniemeester en/of je weddingplanner. Hij of zij zal met jullie meedenken en het draaiboek eventueel aanvullen.

Hij of zij is toch de persoon die uiteindelijk het draaiboek zal beheren en er alles voor zal doen om jullie wensen op deze dag in vervulling te laten gaan. Een goede ceremoniemeester of weddingplanner zal hierbij niets aan verrassing willen overlaten.

Hoe stel je een draaiboek voor je huwelijksdag samen?

Bij het samenstellen van een draaiboek voor je huwelijksdag neem je de trouwceremonie als uitgangspunt. Het beroemde “ja-woord” is immers waar het deze dag om draait.

Daarna vul je het draaiboek aan met alle belangrijke momenten voor en na dit moment. Van de voorbereiding tot en met het vertrek naar de huwelijkssuite of andere plek waar je jullie huwelijksnacht gaat doorbrengen en zelfs het ophalen van deze locatie de volgende dag.

Hierbij moet je aan alle details denken zoals reistijden, eventuele kansen op vertragingen maar ook kleine momentjes voor jullie zelf tussen de dagprogramma’s in.

Denk aan een “comfort break” tussen het foto’s maken en de receptie en andere momenten om even wat op adem te komen. 

Denk bij het samenstellen van een draaiboek voor je huwelijk altijd aan de 4 beroemde W’s: Wie, Wat, Waar en Wanneer. Wees zo gedetailleerd mogelijk.

Plan het draaiboek op de minuut en zorg voor een tijdslot bij ieder programmaonderdeel. Nogmaals hou rekening met wat tijdsmarge voor een flexibele planning om onnodig stress te voorkomen

Het grootste misverstand over het gebruik van een draaiboek voor een bruiloft

Het is goed om te benadrukken dat een draaiboek op je bruiloft een uitgebreid programmaboekje is maar geen exacte wetenschap. Het is niet de bedoeling dat jullie hierin doorslaan.

Uiteraard is het niet uitgesloten dat de dag iets anders zal verlopen dan gepland. Dit hoeft echter geen drama te zijn. Als je een goed draaiboek hebt moet het mogelijk te zijn om snel te schakelen en hierop te acteren. De ceremoniemeester of je weddingplanner heeft immers alle contactgegevens binnen handbereik zodat jullie er achteraf om kunnen lachen.

Daarnaast denken stellen dat het gebruik van een draaiboek geen ruimte laat voor verrassingen. Niets is echter minder waar dan dat. Dit is het grootste misverstand over het gebruik van een draaiboek voor een bruiloft.

Er is genoeg ruimte om jullie op een onvergetelijke manier te verrassen maar op welke manier dat gebeurt, gaan we in deze blog uiteraard niet verklappen! 

Geef een reactie