Borrelen

Gezellig samenkomen na een begrafenis of crematie

samenkomen na een begrafenis

De kans is best groot dat je bij het lezen van de kop van deze blog je wenkbrauwen zult fronsen. Gezellig samenkomen na een begrafenis of crematie? Een uitvaart is toch een rouwdienst? Uiteraard klopt dat maar veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om hier toch een soort van reünie aan te koppelen, soms zelfs op verzoek van de overledene zelf.

Uitvaart als een soort reünie

Als er wordt gezegd dat een uitvaart nog gezellig was, heeft dit vaak betrekking op de samenkomst van de nabestaanden na de uitvaartceremonie.

Op het moment zelf nemen de emoties uiteraard vaak de overhand. Juist daarom is het samenkomen na afloop erg fijn om het gevoel van leegte en eenzaamheid voor een deel weg te kunnen nemen.

Daarnaast is dit een moment dat mensen verre familieleden weer eens zien en spreken. Hierdoor wordt een uitvaart vaak meteen een soort reünie waar mensen graag een gezellige gelegenheid van maken. Het onaangename wordt met het aangename gecombineerd.

rouwkaart versturen

#rouwkaarten

De mooiste rouwkaarten kun je zelf maken of kies voor een standaard ontwerp….

Gezellig samenzijn als een van de uitvaarttrends van dit moment

Het samenzijn na een uitvaart kunnen we zeker niet als trend bestempelen. Het traditionele kopje koffie en het plakje cake in het uitvaartcentrum wordt gezien als onderdeel van de uitvaartplechtigheid. Het is een moment waarop de nabestaanden elkaar kunnen condoleren maar ook waarop mensen elkaar weer na een lange tijd ontmoeten.

Aangezien er bij de uitvaartcentra slechts weinig tijd is om in alle rust even van de emoties bij te komen en bij te praten met (soms letterlijke) verre bekenden, wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van de optie om elders een gezellig samenzijn te organiseren.

Dit is een van de uitvaarttrends van dit moment dat zelfs in veel gevallen wordt geïnitieerd door de overledene zelf. De koffie en cake wordt vervangen voor een borrel en een lekker hapje.

Samenkomen na een uitvaart op een symbolische plaats

Er is een duidelijke trend zichtbaar bij de keuzes met betrekking tot een uitvaart. Dit is niet alleen zichtbaar in het feit dat steeds meer mensen hun uitvaart zelf regelen en hier duidelijke wensen in hebben maar ook in de manier waarop deze gelegenheid wordt vormgegeven.

Vooral het samenkomen achteraf wordt steeds vaker op een persoonlijke manier ingevuld. In veel gevallen wordt er gekozen om samen te komen op een plek die symboliek stond voor de betreffende persoon (thuis, in het favoriete café van de overledene of in de kantine van de sportvereniging waar deze persoon lid van was). Deze keuze voelt persoonlijker aan dan bijvoorbeeld de aula van een crematorium.

Daarnaast zijn er alle mogelijkheden om de tijd voor dit samenkomen te nemen, iets wat tegenwoordig bij een crematorium of een begraafplaats steeds minder het geval is. 

Uitvaartcatering bij het gezellig samenkomen na een begrafenis of crematie

Dit gezellig samenkomen na een uitvaart wordt steeds vaker een gezellige aangelegenheid waarbij het meer lijkt op een reünie. In veel gevallen wordt er een high tea georganiseerd en is het gebruik maken van uitvaartcatering en bediening bij dit gezellige samenkomen na een begrafenis of crematie géén uitzondering meer.

Je zou misschien van mening kunnen zijn dat dit een gebrek is aan respect als je besluit om na afloop van iemands uitvaart een soort reünie te organiseren maar in veel gevallen is hier ook ruimte voor.

Er zijn immers zeer veel mensen die van mening zijn dat de nabestaanden het ook (of zelfs juist) gezellig moeten maken als zijzelf er niet meer zijn. Als dan toch iedereen aanwezig is, waarom dan dit moment voorbij laten gaan?

Het is al moeilijk genoeg om een datum te prikken waarop iedereen in de gelegenheid is om te komen….. Het is dan ook wellicht zelfs de juiste keuze om dit samenkomen op de dag van de uitvaart te doen uit respect voor de overledene.

5 thoughts on “Gezellig samenkomen na een begrafenis of crematie

 1. irene schreef:

  Ik was vorig jaar op een uitvaart. Die begon met de mededeling dat op verzoek van de familie werd afgezien van het gebruikelijke condoleance-defilé na de crematie. Gewoon circuleren met de koffie en de cake was de boodschap. Dit was veel ongedwongener en spontaner, en onvermijdelijk ook gezelliger.

  1. Frank Kruit schreef:

   Dat is ook een goede tip. Dank daarvoor!

 2. Tom Hoekstra schreef:

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Het is inderdaad zo dat het na een uitvaart soms toch onverwacht gezellig is, dit maakt zo’n moeilijke dag vaak extra speciaal. Ik zou zelf ook een gezellige borrel willen organiseren voor mijn nabestaanden, en op kosten van mij willen trakteren op een rondje!

  1. Frank Kruit schreef:

   Prachtig Tom, én wat mooi dat je dit zo deelt…

 3. Maria schreef:

  Helaas is dit door corona momenteel niet mogelijk, maar ik kan me voorstellen dat dit in de toekomst weer gebruikelijker wordt na een uitvaart. Het voelt vaak wat persoonlijker en je kunt echt met elkaar in gesprek. Ik denk zeker niet dat het een gebrek is van gesprek, als het past in de geest van de overledene.

Geef een reactie