Tienerfeestje organiseren? In dit artikel geven we je een aantal leuke en originele tips voor het organiseren van een feestje voor je thuiswonende tiener. Zo verloopt het thuisfeestje van je kind niet alleen zoals je zoon of dochter dat wenst, maar ook zoals je dat als ouder graag ziet.
Tienerfeestje organiseren? Zo doe je dat!
Het aantal genodigden vaststellen
Een van de eerste dingen die je je zou moeten afvragen bij het organiseren van een tienerfeestje is hoeveel vrienden en/of vriendinnen er mogen komen. De aankopen en boodschappen voor een feestje thuis worden tenslotte afgestemd op het aantal gasten. Dit voorkomt dat je niet genoeg inslaat.
Nodigt je kind maximaal 4 of 5 vrienden of vriendinnen uit, dan blijft het een overzichtelijk feest, is de kans dat het uit de hand loopt klein, en blijven de kosten bovendien binnen de perken.
#versieringen
De leukste feestattributen voor een tienerfeest! Zorg dat je goed voor de dag komt.
Ga je toch voor groter, dan zullen de kosten oplopen, zeker als je zoon of dochter het feestje buitenshuis wil vieren, op locatie.
Groot of klein, dit is een afweging die je zult moeten maken, al dan niet in samenspraak met je kind.
Dit heb je nodig voor een tienerfeestje!
Wenselijk is dat het aan niets ontbreekt op het feestje van je kind. Vooraf even een lijstje maken voorkomt dat je aan iets misgrijpt op het feestje. Wij helpen je alvast een beetje op weg met onderstaande tips voor een tienerfeestje.
Lees ook: een duurzaam kinderfeest organiseren
Een verjaardagstaart:
Of het nu gaat om een verjaardag of om een eindexamenfeest, een taart mag zeker niet ontbreken! Losse gebakjes kunnen natuurlijk ook, maar een echte taart is toch het meest feestelijk. Via websites als gefeliciTAART.nl bestel je eenvoudig een op maat gemaakte taart voor het feestje van je kind.
Je kunt de taart bijvoorbeeld uitrusten met de leeftijd van je kind (als je kind jarig is) of met een foto van je kind bij een vlaggenmast met een rugzak eraan, als je kind is geslaagd voor het eindexamen van de middelbare school.
Vergeet natuurlijk niet de schoteltjes en de vorkjes, anders wordt het lastig taart eten…
Servies lenen of wegwerpservies?
Gaat het om een kleinschalig tienerfeest dan kun je vermoedelijk nog wel met je eigen servies uit. Wordt het feestje toch groter, en komen er veel vrienden en/of vriendinnen, dan kom je waarschijnlijk tekort aan borden, glazen en bestek.
Vaak zie je dan ook dat er wegwerpservies wordt aangeschaft. Gemakkelijk is dat zeker, want het bespaart een hoop afwas die je kind vermoedelijk niet gaat doen en dus voor rekening van jou als ouder komt.
Goedkoop is het ook, voor tien tot vijftien euro kun je al klaar zijn voor zo’n 10 tot 20 gasten.
Milieuvriendelijk is het daarentegen niet, want het wegwerpservies verdwijnt na eenmalig gebruik direct nog in de vuilnisbak.
Vind je het milieu belangrijk(er), of wil je geen extra kosten maken aan wegwerpservies? Dan is de beste oplossing voor een middelgroot tienerfeest – met 10 tot 20 gasten – servies lenen bij de buren of anderen.
Slingers en ballonnen:
Kom je weleens op een feestje bij iemand thuis waar geen ballonnen en slingers hangen? Als het antwoord hierop nee is, dan zul je zelf ook slingers en ballonnen moeten aanschaffen voor het tienerfeestje van je kind!
Een leuke tip die we hebben is om te kiezen voor een slingers met een leeftijd erop, als het om een verjaardagsfeestje gaat.
Is je zoon of dochter geslaagd? Kies dan voor ‘letterslingers’, met bijvoorbeeld de naam van je zoon of dochter en dan gevolgd door ‘geslaagd voor …’.
Dit soort slingers zijn online al verkrijgbaar voor minder dan 20 euro, en geheel op maat te maken, met een goed passende tekst voor het feestje.
De juiste muziek:
Een feestje zonder muziek kan, maar is waarschijnlijk niet wat je zoon of dochter wenst. Een CD afdraaien is iets wat je deed in de tijd dat je zelf de leeftijd van je kind had, maar tegenwoordig heb je betere opties!
Als je de mogelijkheid hebt is een ‘playlist samenstellen’ via Spotify een ideale manier om een tienerfeestje van de juiste muziek te voorzien. Er worden dan uitsluitend nummers gedraaid die vooraf al zijn geselecteerd.
Het beste is natuurlijk dat je dit aan je zoon of dochter overlaat, zodat hij of zij zelf de gewenste muziek kan selecteren…
Uitnodigingen:
Last but not least: de uitnodigingen mogen niet worden vergeten. Zonder het versturen van uitnodigingen komt er immers niemand!
Traditionele uitnodigingen (per post) zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Via websites als Kaartje2go kun je eenvoudig uitnodigingen maken, met de naam, de foto van je kind en aanvullende tekst met informatie over het feestje. Vervolgens kun je de op maat gemaakte uitnodiging digitaal versturen aan iedereen die mag komen op het feestje.
Goed om te weten is dat de meeste mensen de uitnodiging voor een tienerfeestje (dat thuis wordt gehouden) ongeveer 3 weken van tevoren versturen. Dan hebben de gasten nog de mogelijkheid om het feestje in te plannen, of om een al bestaande afspraak op die bewuste dag te verzetten.
Tienerfeest zonder aanwezigheid van de ouders
De droom van veel tieners: een feestje zonder aanwezigheid van ouders! Of je hier als ouder positief tegenover staat is echter de vraag…
Een goede tussenoplossing is als ouders boven (op zolder) gaan zitten. Escaleert het feestje van je tiener? Dan ben je gauw paraat om oplossingen te bieden.
Ga je er toch zelf op uit en kies je ervoor om niet thuis te zijn, dan loop je natuurlijk meer risico dat er dingen fout lopen. De belangrijkste onwenselijkheden: vernieling van spullen, drankgebruik en gebruik van softdrugs.
Uiteraard hangt dit wel ook af van de leeftijd van je kind en het soort vrienden van je kind. Hoe dan ook, des te meer vrienden of vriendinnen er ook komen, des te groter de kans dat het uit de hand loopt. Met je puberende kind duidelijke afspraken maken over wat wel en niet mag, en duidelijke voorwaarden verbinden aan het houden van zijn of haar tienerfeestje lijkt ons dan ook geen overbodige luxe.
Populair: een Fortnite kinderfeest
Een tienerfeestje buiten de deur vieren
Wil je niet of nauwelijks omkijken hebben naar het feestje van je zoon of dochter? Kies dan voor het buiten de deur vieren van het feestje van je kind. Je hebt dan thuis geen afwas, en geen zorgen om baldadigheden. Dit kan dus ideaal zijn, hoewel het grootste nadeel vermoedelijk is gelegen in de kosten…
Thuis een tienerfeestje organiseren zal vaak een stuk goedkoper zijn dan buitenshuis. Per persoon reken je voor een feestje buiten de deur al snel 20 tot 30 euro af. De totale kosten voor een tienerfeest komen daarmee ook echt een stuk hoger te liggen.
Heb je echter voldoende budget dan is een feestje uit huis het overwegen waard, en er zijn mogelijkheden en activiteiten genoeg.
Een tienerfeestje organiseren: zo regel je dat!