Bruiloft

Zijn bruidsmeisjes alleen voor de sier of hebben ze ook een taak?

bruidsmeisjes taak

Wat mag je wel of niet verwachten van je bruidsmeisjes? Zijn bruidsmeisjes alleen voor de sier of hebben ze ook een taak? En zo ja welke taken dan? Allemaal vragen die je misschien kunt hebben als aanstaande bruid. De rol van bruidsmeisjes wordt vaak onderschat. Veel mensen denken dat alleen kleine meisjes zoals bijvoorbeeld je kleine nichtje die taak op zich kunnen nemen. Niets is echter minder waar! Gevraagd worden als bruidsmeisje is namelijk een hele eer! Wij gaan je in deze blog meer vertellen over de rol en taken van bruidsmeisjes. We kunnen je nu vast verklappen dat bruidsmeisjes er niet alleen voor de sier zijn…….

Wie word(en) jouw bruidsmeisje(s)

Je bruiloft is de mooiste dag van je leven. Dit is de dag waar veel bruiden hun hele leven naar uit kijken. Dan wil je deze dag natuurlijk ook delen met de belangrijkste vrouwen in je leven aan je zijde. Je moeder speelt natuurlijk een prominente rol op je grote dag maar is er ook een rol weggelegd voor je zus, je nicht(jes) of je vriendinnen? Vaak zijn dit de dames die je graag aan je zijde wilt hebben. Veel bruiden besluiten dan ook om deze vrouwen als bruidsmeisje te vragen.

#kaartjesturen

Middels een kaartje kun je vragen of diegene jouw bruidsmeisje wil zijn

Voor de dames is dit een grote eer. Blijkbaar spelen zij een zo grote rol in jouw leven en vind jij hen zo speciaal dat jij hen op deze manier wilt betrekken bij jouw grote dag. Veel bruidsmeisjes zijn dan ook vaak over the moon en zeggen ja als jij ze vraagt zonder precies te weten wat de rol van een bruidsmeisje is.

De werkelijkheid heeft namelijk niets te maken met de zoetsappige Amerikaanse films die we allemaal wel eens gezien hebben waarin het bruidsmeisje alleen maar de sleep van de bruid hoeft te dragen en mooi hoeft te zijn. Er komt namelijk iets meer bij kijken…….

De rol van de bruidsmeisjes

Onderschat de rol van de bruidsmeisjes nooit, want zoals gezegd, er komt meer bij kijken dan je denkt. Natuurlijk delen je bruidsmeisjes jouw blijdschap en staan ze klaar met een zakdoekje als de emoties je even te veel worden maar wist je dat het een oude gewoonte is om bruidsmeisjes ook daadwerkelijk een taak te geven op jouw grote dag?

Je kunt daarbij denken aan bloemblaadjes strooien als je binnen komt lopen, de ringen aanreiken en natuurlijk je vrijgezellenfeest organiseren. Daarnaast zijn er nog tal van andere rollen en taken die bruidsmeisjes kunnen hebben. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

helpende hand van de bruid
Helpende hand van de bruid

De taken van de bruidsmeisjes

Wie dacht dat bruidsmeisje zijn een ere taakje is, heeft het goed mis. Vast een kleine tip van ons. Kies voor deze rol vrouwen waar je de meeste lol mee hebt, die je volledig kunt vertrouwen en die jou het beste begrijpen. Er is geen limiet aan bruidsmeisjes en hoe meer meiden hoe makkelijker de taken verdeeld kunnen worden.

Om geen scheve gezichten te krijgen kun je het beste ruim van tevoren de taken verdelen. Er zijn namelijk taken waar de dames zich voor en tijdens de bruiloft mee bezig kunnen houden. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 1. Het organiseren van het vrijgezellenfeest
 2. Jouw droomjurk helpen uitzoeken
 3. Helpen bij het aankleden op de grote dag
 4. Gasten naar hun plaats begeleiden zowel bij de ceremonie als bij de tafelschikking
 5. Cadeaus aannemen
 6. Gasten wijzen op het receptieboek
 7. Het bruidsboeket aannemen
 8. Zorg dragen voor de sleep van de jurk
 9. Bloemblaadjes strooien
 10. Ringen dragen
 11. De ceremoniemeester ondersteunen
 12. Host en vraagbaak zijn voor de gasten
 13. Zorgen dat het feest op gang komt
 14. De bruid helpen met toiletteren
 15. Steun en toeverlaat zijn voor de bruid (een bruiloft kan erg stressvol zijn)
 16. De EHBO kit voor bruiden meenemen (Mascara, zakdoeken, haarspelden, haarlak, pleisters, paracetamol, en alles wat de bruid verder nog nodig zou kunnen hebben)
 17. Last but not least het trouwboeket vangen

Houd bij het verdelen van de taken rekening met waar de desbetreffende dames goed in zijn. Vraag vooraf of ze voorkeur voor een taak hebben en geef vooral aan wat jullie als bruidspaar belangrijk vinden op jullie grote dag. Zorg ervoor dat de juiste taak aan de juiste de persoon toebedeeld wordt.

Zo zullen de dames blij zijn met de taak die zij krijgen en zich hier vol overgave op storten. Je ziet het, bruidsmeisjes zijn er niet alleen voor sier. Wie komt er voor jou in aanmerking om bruidsmeisje te zijn?

Geef een reactie