Bruiloft

Even iets om over na te denken: Mogen je bruiloftsgasten foto’s maken?

bruiloftsgasten foto's

Als je bezig bent met het voorbereiden van je bruiloft, moet je gaan nadenken over ieder detail om te zorgen voor een perfecte invulling van jullie mooiste dag. Het is misschien niet het eerste waar je over nadenkt maar wel een vraag waar je voor jezelf een antwoord op moet formuleren: mogen je bruiloftsgasten foto’s maken? Het lijkt een onbenullige vraag, ga je je gasten op je huwelijk een gedragscode meegeven? Je zult merken dat het soms beter is om dit wel te doen.

Wie maakt de huwelijksfoto’s?

Elders op deze site vind je een zeer praktische blog waarin we 10 onmisbare tips voor de mooiste trouwfoto’s met je delen. De vraag is echter wie deze huwelijksfoto’s maakt. In de betreffende blog zijn we ervan uitgegaan dat de foto’s worden gemaakt door een professionele trouwfotograaf of één goede kennis die zeer bedreven is in het fotograferen. In deze moderne tijd zul je echter veel meer fotografen hebben uitgenodigd. Iedere bruiloft gast kan als fotograaf fungeren en de camera hebben ze altijd binnen handbereik. Met een moderne smartphone kun je immers de meest fantastische foto’s maken…..

De vraag wie de huwelijksfoto’s maakt, stellen we niet voor niets. We kunnen dit het beste onderbouwen door een beeld uit de praktijk te schetsen. Het komt immers meer dan eens voor dat driekwart van de bruiloftsgasten hun smartphone tevoorschijn haalt als de trouwambtenaar de beroemde vraag gaat stellen. De meeste mensen beleven het moment suprême door een scherm waarna het ja woord binnen slechts enkele seconden viraal is gegaan.

Er zijn zelfs bruiloftsgasten die even de vrijheid nemen om hun plek te verlaten om een betere camerapositie in te nemen. Laat deze plek nu net zijn gereserveerd door de officiële trouwfotograaf… Deze persoon heeft het toch al niet eenvoudig om een mooie sfeerreportage te maken omdat een groot deel van de gasten zich verborgen heeft achter het scherm van hun smartphone.

Het maken van foto’s op een bruiloft toegestaan?

Het bovenstaande schetst duidelijk waarom je als bruidspaar voor jezelf moet bepalen of het maken van foto’s op een bruiloft is toegestaan. Het ene stel vind het helemaal fantastisch dat er zoveel mogelijk foto’s worden gemaakt, het andere stel vind het prettiger om dit te reguleren. Zij vinden het vrijblijvend foto’s maken ten koste gaan van de sfeer van de dag zelf omdat mensen dan continu met hun smartphone in hun handen lopen.

Daarnaast vinden ze het prettig om zelf invloed uit te kunnen oefenen wanneer de “hele wereld” hun trouwfoto’s kan zien. Er zou zelfs een situatie kunnen ontstaan waarbij de gasten van de feestavond al de foto’s van het bruidspaar in trouwoutfit hebben zien voorbij komen voordat er ‘s avonds de real life ontmoeting is. 

wel of geen foto's door je gasten op de bruiloft
Wel of geen foto’s

Afspraken met je bruiloftsgasten over het maken van foto’s

Het is goed om te realiseren dat de gasten zeker de vrijheid zullen nemen om foto’s te maken als jullie als bruidspaar hier niets over aangeven. Dit aangeven hoeft echter helemaal niet zo lastig te zijn. Er zijn diverse manieren om jullie wensen op dit gebied op een subtiele manier kenbaar te maken. Je kunt hiervoor onder andere je trouwkaart gebruiken door een icoontje met een camera te plaatsen en hier een kruis doorheen te zetten.

Je kunt ook vragen aan je ceremoniemeester om een brief voor jullie gasten op te stellen waarin jullie wensen kenbaar kunnen worden gemaakt. Tot slot kan de ceremoniemeester dit mondeling voorafgaand aan de huwelijksceremonie aan de gasten kenbaar maken. 

Uiteraard kunnen jullie hele praktische afspraken maken met je bruiloftsgasten. Zo kunnen de foto’s gedeeld worden in een speciale app en kun je afspraken maken of en wanneer de foto’s online mogen gaan. Daarnaast kun je altijd vragen of de gasten erop willen letten dat ze de professionele fotograaf niet in de weg lopen. Wil je toch voorkomen dat bruiloftsgasten foto’s maken en wil je een leuk gerelateerd alternatief bieden? Denk dan aan eens een photobooth. Ook hiermee creëer je de meest spontane en onvergetelijke herinneringen aan jullie bruiloft.

Geef een reactie