Jubileumfeest

Een gouden bruiloft: dit moet je weten!

gouden bruiloft

Vijftig jaar samen getrouwd zijn is uniek en het is mooi als je dit kunt vieren. Het is iets waar je als echtpaar trots op kan zijn. Dit wil je natuurlijk samen of met je vrienden vieren. Maar hoe vier je dat? Hoe pak je het aan? In dit artikel geven wij je een antwoord op alle vragen, die tijdens de organisatie van je vijftigjarige jubileum naar boven kunnen komen. Wij geven je een aantal tips voor de dag zelf, zo wordt jouw gouden bruiloft zeker een succes.

Wat is een gouden bruiloft?

De dag waarop mensen vieren dat zij een bepaald aantal jaar getrouwd zijn wordt ook wel een huwelijksverjaardag of huwelijksjubileum genoemd. Mensen die 12,5 jaar getrouwd zijn vieren een koperen huwelijk. Stellen die 25 jaar getrouwd zijn vieren een zilveren huwelijk. Mensen die 50 jaar getrouwd zijn vieren hun gouden bruiloft.

De definitie van een gouden bruiloft is dus niets anders als de benaming die wordt gebruikt voor het aantal jaren dat je getrouwd bent. Zo is er voor elk jaar dat je getrouwd bent een benaming.

Zo wordt een eenjarig huwelijk een katoenen bruiloft genoemd, een vijfjarig huwelijk hout enzo verder. Als men zegt dat zij hun gouden bruiloft vieren, dan vieren ze hun vijftigjarig huwelijk.

Tips voor een succesvolle gouden bruiloft!

Je wilt dit mooie moment natuurlijk met al je vrienden vieren. Het is een mooi moment om samen te vieren en dit moet natuurlijk perfect zijn. Je kunt het thuis vieren of een locatie afhuren. Hieronder geven wij een aantal tips die kunnen bijdragen aan een perfecte dag.

Zelf organiseren? Of uitbesteden?

Voordat je begint met het organiseren van je 50 jarige bruiloft, is het belangrijk dat je weet wat je wil. Wil je het uit besteden? Of wil je het thuis organiseren? Dit zijn belangrijke vragen om te beantwoorden, zo kun je een overzicht maken en een budget opstellen.

De locatie!

Kies een locatie die bij jou als paar past, indien je het voor het paar organiseert kun je het beste met hun overleggen. Het kan natuurlijk thuis, maar dan is het wel belangrijk dat je genoeg plaats hebt. Indien mogelijk zou je een tent kunnen afhuren en deze in de tuin kunnen plaatsen. Is dit allemaal niet mogelijk? Kies dan een locatie buitenaf.

Het is belangrijk dat het een locatie is waar jij je als paar thuis voelt. Indien je dit leest en het organiseert voor het paar geldt hetzelfde. Een goede locatie is immers belangrijk, als het echtpaar zich er niet thuis voelt kan dat zeer bepalend zijn voor de sfeer.

Er zijn diverse locaties te vinden, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je kunt ervoor kiezen om het simpel te houden en een zaaltje huren in een buurthuis of partycentrum. Bij de eerste optie moet je veel zelf organiseren, denk aan: catering en dergelijke. Bij een partycentrum is de catering er vaak bij inbegrepen. Je kunt ook voor een unieke locatie kiezen denk aan een: molen, kasteel of landhuis. Het is maar net wat het echtpaar wil. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het budget, maar met een beetje creativiteit en zoeken kom je al een heel eind.

#goudenbruiloft

De lekkerste hapjes voor jouw 50 jaar getrouwd feest. Bezorging door heel Nederland!

Wel of geen catering?

Indien je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies wilt kun je jezelf op de inhoudelijke zaken gaan richten zoals, het eten voor de gasten. Je weet nu of je het feest uitbesteed of thuis houdt. Nu heb je een budget en daardoor kun je voor jezelf vaststellen wat je aan eten uit kunt geven.

Zo kun je voor jezelf bedenken:

 • Kook je zelf?
 • Of je familie laat koken?
 • Regelt de locatie het eten?
 • Of dat je alles uitbesteedt aan een catering service?

Uitnodigingen!

Je hebt nu al het een en ander op papier staan. Nu je de locatie en dergelijke weet kun je mensen gaan uitnodigen. Je kunt ervoor kiezen om uitnodigingen te laten drukken of ze zelf te maken.

Invulling van het gouden bruiloft feest!

Nu je de basis hebt, kun je de invulling van je feest gaan bepalen. In onderstaande tips geven wij je ideeën voor de invulling van het feest.

#50jaar

De leukste uitnodigingen voor een 50 jaar getrouwd feest!

Levensverhaal in foto’s!

Het is prachtig als je al zolang samen bent, daardoor heb je samen ook veel meegemaakt. Het is leuk om je levensverhaal vast te leggen. Dit kun je doen door foto’s te verzamelen. Je kunt dit als echtpaar zelf doen, als kinderen van het echtpaar, of het aan iemand anders die je dierbaar is vragen.

Lijst ze bijvoorbeeld in, of maak er een PowerPoint presentatie van op de computer. Dan is het natuurlijk wel handig als je iemand kent die met computers overweg kan. Wissel zoveel mogelijk qua tijdsperiode, daarmee laat je het levensverhaal van het paar mooi uitkomen. Als je geen PowerPoint of diapresentatie wilt kun je de foto’s ook mooi inlijsten en op een tafel neerzetten. Daar kun je dan de cadeaus naast zetten. Het is ook mogelijk om een fotoboek te maken waar je alle foto’s in plakt. Dit zijn natuurlijk maar een paar ideeën, toch is het een leuk initiatief om de gouden bruiloft mee te starten.

Optreden voor het gouden paar!

Het echtpaar heeft veel meegemaakt, goede- en slechte tijden. Het is altijd leuk om hier op terug te blikken door: 1.

 • Een sketch op te voeren
 • Liedjes te zingen voor- en met het echtpaar
 • Toneelstukjes opvoeren
 • Een film te maken over het echtpaar
 • Eventuele kleinkinderen een soort bonte-avond- en-of-middag te laten houden

Gouden versiering!

Het is natuurlijk een gouden bruiloft. Daarom is het leuk om de 50 jaar getrouwd versiering in het goud en geel te doen. Denk aan:

 • Gele rozen
 • Gouden slingers
 • Gouden ballonnen
 • bordjes in gouden kleuren
 • Gouden stoelen
 • Gouden fotolijstjes en dergelijken

Er is natuurlijk nog veel meer wat je kunt bedenken, maar wat bovenal belangrijk is, is het plezier dat je samen hebt. Geniet van deze dag en maak hem onvergetelijk.

Geef een reactie