Cadeau

Relatiegeschenken overhandigen waarom doen we dit en wat geven we?

waarom geven we relatiegeschenken

De periode rond de feestdagen is dé periode waarin veel bedrijven elkaar overladen met relatiegeschenken. Waarom doen we dit eigenlijk, is dit echt omdat zakelijke relaties gewaardeerd worden of zit hier meer achter? Wat is het beste relatiegeschenk dat je kunt geven? Laat je gerust inspireren.  

Wat is een relatiegeschenk?

Relatiegeschenken en feestdagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het geven van dit soort geschenken, of laten we het uitwisselen noemen, past in het plaatje van het geven van kerstcadeaus en kerstpakketten.

Relatiegeschenken zijn kleine cadeaus die worden gegeven als blijk van waardering aan zakelijke relaties. In veel gevallen geven bedrijven relatiegeschenken weg als traditioneel eindejaarsgeschenk.

De term “zakelijke relatie” moet je overigens wel heel ruim nemen want dit hoeven niet alleen business partners te zijn maar kunnen ook klanten, belanghebbenden, betrokkenen, vrijwilligers of eigen personeel zijn. 

Kerstpakket Vakantie

#kerstpakketten

Met meer dan 300 soorten kerstpakketten, is er voor iedereen wel een geschikt kerstpakket te vinden!

Waarom geven we relatiegeschenken?

Hoewel het lijkt dat we het antwoord hierboven al hebben gegeven, gaan we nogmaals in op de vraag waarom we relatiegeschenken geven. Het is immers een soort van traditie dat je dit soort kleine kerstcadeaus geeft.

De achterliggende gedachte van het geven van relatiegeschenken is dat je aan je partners wilt duidelijk maken dat je blij bent met de samenwerking en de eventuele support die je van deze betrokkenen krijgt.

Wat je wel moet realiseren is dat het geven van relatiegeschenken een onderdeel is van relatiemarketing. Het geven van een blijk van waardering is één van de doelstellingen maar wel met een vaak gepersonaliseerd geschenk.

Op het moment dat het logo, de naam of een kenmerkende oneliner van een bedrijf nog een subtiel onder de aandacht wordt gebracht, komt dat zeer goed uit……. Op zich geen probleem maar dan moet je wel echt onderscheidend zijn.

De feestdagen is een periode waarin iedere bedrijf zijn relaties “verwent” met relatiegeschenken dus je moet ervoor zorgen dat jouw geschenk niet in de bureaula of (erger nog) later op een kleed op de vrijmarkt terecht komt.

Wat is een geschikt relatie geschenk?

De vraag is dus wat een geschikt relatiegeschenk is. Een oud Hollands gezelschapsspel zou bijvoorbeeld een goed idee zijn omdat de meeste mensen in deze digitale tijdperk het wat offline vertier wat uit het oog verloren zijn.

Veel bedrijven kiezen echter voor het geven van wijn. Dit is een zeer geschikte keuze, mits je ervoor kiest om een goed wijnkistje te kopen. Eten en drinken valt altijd goed in de smaak, dus je maakt hiermee een veilige keuze. En wat dacht je van een setje kant-en-klare cocktails? Ook leuk!

Daarnaast past een boek over zelf wijn maken uitstekend bij deze tijd. Veel mensen zijn op dit moment heel bewust bezig met hun voedingspatroon en vinden het leuk om hierin zelfvoorzienend te zijn.

Circulaire relatiegeschenken: een duurzaam idee

Als we het hebben over bewustwording, is het goed om ook eens na te denken over circulaire relatiegeschenken. Duurzaam ondernemen en bewuste keuzes maken zijn tegenwoordig populaire graadmeters.

Een circulair relatiegeschenk is een geschenk dat gemaakt wordt van rest grondstoffen en van gerecycled materiaal. Dit is een geschenk dat volledig past in de lijn van duurzaam ondernemen.

Daarnaast laat je aan je business partners zien dat je bewust bent van de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf. Ook is het goed om te realiseren dat je veel keuze hebt uit circulaire relatiegeschenken die origineel en nuttig zijn.

Je voorkomt hiermee dat jouw bedrukte pen, je notitieblok, boodschappenkrat of paraplu op het beroemde kleedje zal belanden om verkocht te worden. 

1 thoughts on “Relatiegeschenken overhandigen waarom doen we dit en wat geven we?

  1. usbstick.nl schreef:

    Mijn tip is om een praktisch cadeau te geven als relatiegeschenk. Denk aan iets wat zij vaak kunnen gebruiken voor werk bijvoorbeeld.

Geef een reactie