Feest

Oud Hollandse spelletjes spelen op je feestje

oud hollandse spelletjes feest

Oud Hollandse spelletjes zijn een leuk vermaak op allerlei soorten feestjes, zoals verjaardagen, bruiloften, kinderfeestjes en familiedagen, maar ook op een zakelijk feest kun je de sfeer er met deze spelletjes goed in krijgen!

Overweeg je om Oudhollandse spelletjes te spelen tijdens een feest, dan heb je drie mogelijkheden:

  • De eerste mogelijkheid is het huren van Oudhollandse spelletjes, zodat je de door jou gewenste spelletjes zelf kunt spelen met alle feestgangers.
  • De tweede mogelijkheid is het spelen van Oudhollandse spelletjes op locatie.
  • De derde mogelijkheid is het spelen van Oudhollandse spelletjes die je zelf kunt organiseren.

Welke Oud Hollandse spelletjes zijn er?

Er zijn meer Oud Hollandse spelletjes dan je zou vermoeden. Om er een aantal noemen (als voorbeeld): Blikgooien, Ringwerpen, Zaklopen, Steltenlopen, Hamerspel, Sjoelen, Eierlopen, Koekhappen, Boter, kaas & eieren, Boerendobbel, Rolstangbal, Kegelslingeren, Koningsspel, Ganzenbord, Trekspel, Schuifspel, Sjoelen om de hoek en Mens erger je niet.

Er zijn spelletjes uit de tijd van je grootmoeder die je binnen kunt spelen, terwijl andere spelletjes juist echt voor buiten zijn bedoeld. Zaklopen en steltenlopen doe je uiteraard buiten, terwijl Ganzenbord en Mens erger je niet meestal binnen worden gespeeld.

Hieronder geven we nu een aantal voorbeelden van wat bekendere Oudhollandse spelletjes. Herinner je je nog hoe leuk deze zijn?

Sjoelen:

Als je dit spel niet kent, dan ben je vermoedelijk niet in Nederland geboren! In de meeste families zijn er namelijk wel een of meerdere gezinnen die een sjoelbak thuis hebben staan.

Bij sjoelen is het doel van het spel om zo veel mogelijk punten te halen, door het schuiven van de sjoelstenen in de openingen aan het einde van de sjoelbak. Het spel wordt gespeeld met dertig sjoelstenen, en elke persoon die aan het spel meedoet heeft drie beurten om alle stenen in de bakken te krijgen.

Uitnodiging Hollands feestje

#uitnodiging

De leukste uitnodigingen voor oudhollands feestje! Een toepasselijke kaart voor een te gek feest!

Het hamerspel:

Naast sjoelen is dit misschien wel een van de meest bekende oud Hollandse spelletjes! Dit spel wordt gespeeld met vier mensen, en centraal staan de hamers en de bal (of knikker).

Iedere speler moet zijn of haar doel verdedigen door met de hamer een aankomende bal weg te tikken. Lukt dit niet, en gaat de bal in je doel, dan wordt er één punt geteld. Bij tien punten ben je af.

De speler die het laatste tien punten heeft, die heeft gewonnen. Dit spel is misschien wel een van de meest spannende onder de Oud Hollandse spelen.

Het draait in dit spel om alertheid en een snelle reactie. Door de vele spijkers in het veld kan de bal doorlopend een verrassende wending nemen, en mogelijk (toch) in jouw doel komen. Schiet je de bal op tijd weg van je doel?

Boter, kaas en eieren: oud Hollandse spelletjes
Boter, kaas en eieren

Blikgooien:

Blikgooien is een ander spelletje uit grootmoeders tijd, dat overigens nog steeds op veel kermissen wordt gespeeld. Bij dit spel gaat het erom dat je met (stoffen) ballen zes blikken weet om te gooien. Degene die de toren met blikken als eerste om weet te gooien heeft gewonnen.

Stoelendans:

Een ander bekend Oudhollands spelletje is de stoelendans. Bij dit spel worden diverse stoelen in een kring gezet. Het aantal stoelen is er precies één minder dan het aantal mensen dat aan de stoelendans meedoet.

Als de muziek aan wordt gezet, dan moet iedereen om de stoelen heen gaan lopen. Zodra de muziek uit wordt gezet moet iedereen gaan zitten. Degene die geen stoel weet te vinden om op te zitten ligt uit het spel. Degene die op de laatst overgebleven stoel zit, die wint het spel!

Zelf Oud Hollandse spelletjes organiseren op je feestje thuis

Geef je thuis een feestje dan is het ontzettend leuk om eens te denken aan de mogelijkheid om Oud Hollandse spelletjes te spelen. Diverse Oudhollandse spelletjes (zoals Koekhappen, Sjoelen, Mens erger je niet en Ganzenbord) zijn gemakkelijk te organiseren, zonder dat je hiervoor diep in je portemonnee hoeft te tasten. Vermoedelijk kun je dit zelf opzetten, zonder dat je deze spelletjes hoeft in te huren.

Wil je de meer unieke spelletjes in huis halen, die zelf moeilijker zijn te organiseren? Dan is het goed om te weten dat er verschillende bedrijven in Nederland zijn die Oudhollandse spelletjes verhuren, en deze desgewenst zelfs bij jou thuis kunnen bezorgen, en deze later weer ophalen. Hieronder noemen we nu enkele partijen in Nederland die zich richten op verhuur van Oudhollandse spelletjes.

Oudhollandsspel.nl:

Het bedrijf achter Oudhollandsspel.nl richt zich uitsluitend op het aanbieden van Oudhollandse spelletjes. Er bevinden zich zo’n 20 spellen in het assortiment, die ook heel geschikt zijn om buiten te spelen.

De prijs per dag voor een te huren spel is zo’n 5 tot 30 euro. Je kunt de spellen zelf ophalen, maar ook laten bezorgen tegen een meerprijs per gereden kilometer. Bezorgen kost je 3 euro per gereden kilometer, gerekend vanaf Otterlo naar je woonplaats. Woon je niet al te ver van Otterlo, dan is de bezorgoptie dus extra aantrekkelijk.

Attractieverhuurshop.nl:

Attractieverhuurshop.nl heeft een behoorlijke hoeveelheid Oud Hollandse spelletjes die je kunt huren. Je hebt namelijk keuze uit zo’n 50 spellen die je ouders, grootouders en overgrootouders mogelijk ook al speelden.

De huurprijs is voor alle spellen gelijk, namelijk 10 euro per dag. Als je een wat groter feestje hebt, dan is het des te aantrekkelijker om bij deze partij te bestellen, aangezien je ook nog andere artikelen kunt huren voor je feestje.

Denk hierbij aan springkussen, luchtkussen en klimwanden. Bij dit bedrijf is het zelfs mogelijk om complete schaatsbanen te bestellen!

Het bedrijf is gevestigd in Rossem, en ook bij dit bedrijf is bezorgen in Nederland goed mogelijk, tegen bijbetaling.

Springkussen
Springkussen

Jaspers-verhuur.nl:

Dit bedrijf heeft 18 spelletjes uit de tijd van je voorouders, die je kunt huren. De prijzen liggen tussen de 6 en de 17,50 euro (inclusief BTW) per spel. Voor alle extra dagen dat je de spellen wilt huren betaal je slechts 15% van de normale daghuur. Langer huren is dus erg aantrekkelijk. Bezorgen is niet verplicht, je kunt de spellen namelijk ook zelf afhalen in Tilburg.

Waar kun je Oud Hollandse spelletjes spelen op locatie

Vind je het huren van Oud Hollandse spelletjes minder geschikt voor jouw feestje? Gelukkig zijn er in heel Nederland ook allerlei restaurants, hotels en evenementenhallen te vinden die het mogelijk maken om Oudhollandse spelletjes op locatie te spelen.

Dit is erg prettig als je amusement op je feestje wilt combineren met het genieten van eten en drinken, zonder dat je er omkijken naar hebt. Het enige wat je dan nog zelf hoeft te regelen is de betaling van het feestje, en het versturen van de uitnodigingen!

Uiteraard betaal je er wel voor als je Oudhollandse spelletjes op locatie wilt spelen, maar gelukkig bieden de bedrijven die dit aanbieden vaak goede arrangementen, tegen een redelijk prijs per persoon.

Zo biedt een horecagelegenheid als de Alkmaarse Poort (in Noord-Holland) bijvoorbeeld drie verschillende spellenarrangementen (vanaf 16 personen), met een prijs per persoon variërend van 21,50 tot 44,50 euro.

Geef een reactie