Cadeau

Deze soorten puzzels kun je cadeau doen voor een verjaardag!

soorten puzzels

Heb je binnenkort een verjaardag, of een ander soort feestje, en wil je degene die op die dag centraal staat een puzzel cadeau doen? Dan is het allereerst goed om je af te vragen wat voor soort puzzel je wilt geven. Er zijn verschillende soorten puzzels namelijk!

Soorten puzzels: super hip om cadeau te doen!

In dit artikel laten we je zien welke soorten puzzels je kunt kopen, en wat de kenmerken en eigenschappen zijn van deze puzzels. Ook laten we zien welke mogelijkheden je dan verder weer hebt binnen die verschillende soorten puzzels.

In principe kun je uiteenlopende soorten puzzels kopen bij allerlei websites die zich richten op de verkoop hiervan. In dit artikel hebben wij Bol.com als uitgangspunt genomen, omdat het aanbod binnen deze webwinkel zeer groot is, en er bovendien ook vele andere partijen verkopen (indirect) via het platform van Bol.com.

Legpuzzels

Legpuzzels zijn de puzzels die misschien wel het meest bekend zijn. Het gaat hier om puzzels die vaak van karton, van hout of van kunststof zijn gemaakt, maar in principe kunnen ze ook van allerlei andere materialen (of combinaties van materialen) zijn gemaakt. De meeste legpuzzels zijn van karton. Legpuzzels zijn prima te maken op een tafel, maar bijvoorbeeld ook in een bord, waar de puzzel helemaal in past (als hij af is).

Op Bol.com vinden we in de rubriek legpuzzels meer dan 7.000 puzzels! Dus is het handig om een verfijning te maken. Als je eenmaal hebt besloten om een klassieke legpuzzel te kopen, dan is nog de vraag wat voor puzzel je precies wilt hebben.

Je kunt verfijnen op het aantal stukjes. Dit is vaak een belangrijke factor, omdat je bijvoorbeeld een kleine, een grote, of juist een normale puzzel wilt kopen.

Je kunt kiezen voor een legpuzzel met minder dan 50 stukjes, met 50 tot 500 stukjes, met 500 tot 1.000 stukjes, met 1.500 stukjes, met 2.000 stukjes, met 3.000 stukjes, met 4.000 stukjes, of zelfs met 5.000 stukjes of meer.

Een wat kleinere legpuzzel is bijvoorbeeld handig voor een kind, terwijl een supergrote legpuzzel met duizenden stukjes beter geschikt is voor een puzzelfanaat.

De grootste legpuzzel die wij konden vinden heet ‘De wereld rond’, en bevat maar liefst 42.000 stukjes, en heeft een afmeting van ongeveer 7,5 meter bij 1,5 meter. Te koop voor 375 euro, en goed voor maanden puzzelplezier… als het niet langer is!

legpuzzel

#puzzelthema

Een ander optie die je hebt bij het uitzoeken van een legpuzzel is kiezen naar puzzelthema. Er zijn allerlei soorten thema’s, zoals dieren, fantasie, landschap, steden en bouwwerken, cartoon, kunst en religie, Walt Disney, feestdagen, fotografie en landkaarten.

Handig is ook, dat je kunt filteren op leeftijd. Er zijn puzzels voor volwassenen, voor kinderen vanaf 13 jaar, en voor verschillende leeftijden tussen de 0 en de 12 jaar.

Voor kleine kinderen is het erg belangrijk dat je op leeftijd selecteert, want sommige puzzels zijn te moeilijk voor een kind van een bepaalde leeftijd, terwijl andere weer te gemakkelijk zijn. Selecteer voor jongere kinderen dus echte de juiste leeftijd, om het geschikte puzzelassortiment te zien.

Verder kun je nog aangeven of je een puzzel zoekt voor een jongen, voor een meisje, of toch voor volwassenen. De meeste legpuzzels zijn van het merk Ravensburger, Jumbo en Jan van Haasteren. Ravensburger en Jumbo zijn waarschijnlijk de meest bekende puzzelmerken, aangezien deze al tientallen jaren bestaan.

De goedkoopste legpuzzels zijn al te krijgen onder een tientje, en de keuze onder de 20 euro is meer dan prima te noemen. De duurdere legpuzzels zijn te koop vanaf 50 tot 100 euro, oplopend tot zelfs boven de 200 euro, en zelfs boven de 300 euro.

Voor elke portemonnee is er dus wel wat te vinden binnen de legpuzzels! Legpuzzels gaan extreem lang mee, zeker bij goed gebruik kunnen ze vele tientallen jaren mee.

Vormenpuzzels

Vormenpuzzels zijn zeer geschikt voor de allerkleinste kinderen onder ons, die op deze manier leren omgaan met vormen, kleuren, getallen, en voorwerpen uit het dagelijks leven.

Vaak zijn vormpuzzels van hout, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In principe kunnen ze van alle denkbare materialen zijn. De meeste vormenpuzzels zijn kleiner dan de klassieke legpuzzels voor wat betreft het aantal puzzelstukjes.

Zo vinden we in het assortiment van Bol.com vooral vormenpuzzels met minder dan 50 stukjes, een beperkt aantal vormenpuzzels tot 1.000 stukjes, en een nog beperkter aantal vormenpuzzels met 1.000 stukjes of meer.

Net als legpuzzels zijn vormenpuzzels er in allerlei thema’s, zoals dieren, fantasie, cartoon, feestdagen, en landschap.

De prijzen van vormenpuzzels liggen echter wel lager of zelfs veel lager dan de prijzen van legpuzzels. Dit is goed om te weten natuurlijk! De meeste vormenpuzzels hebben een prijs onder de 50 euro, en veel vormenpuzzels kun je zelfs kopen voor minder dan 20 euro, of zelfs onder de 10 euro. Daarmee is een vormenpuzzel een ideaal klein cadeautje voor een verjaardag van een kind, zeker als je niet te veel wilt of kunt uitgeven.

vormenpuzzel

#leerzaam

In het vormenpuzzel assortiment komen we van alles tegen. Om je enkel voorbeelden te geven. Voor slechts 6,95 euro zien we een houten insteekpuzzel met alle deelstaten van Duitsland, waarbij elke deelstaat een andere kleur heeft. Leuk, grappig, leerzaam, en ook nog eens een koopje!

Voor 9,21 euro zien we een Noppenpuzzel met het thema safari. Deze vormpuzzel bestaat uit 9 verschillende dieren, die in een houten bordje moeten worden gestoken, en is geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Heb je iets meer budget, en zoek je een vormenpuzzel voor een jongetje van 1 tot 4 jaar? Dan is de voertuigen puzzel met houten knoppen van het merk Charl’s Toys wellicht wat voor je. Voor maar 12,50 euro haal je hem in huis.

Verder zien we vormenpuzzels van diverse merken, maar net als bij de legpuzzels voeren Ravensburger en Jumbo de boventoon qua merken. Kijk vandaag nog in het uitgebreide assortiment aan vormenpuzzels, en scoor een leuk cadeautje voor een jongetje of meisje!

Blokpuzzels

Blokpuzzels wijken duidelijk af van de vormenpuzzels en van de legpuzzels. Deze puzzels hebben namelijk op alle kanten van het blok of blokje een afbeelding. Op deze manier kunnen de leukste combinaties worden gemaakt, en kan een kind er uren speelplezier aan beleven.

In het Bol.com assortiment vonden wij zo’n 170 blokpuzzels. De meeste hiervan zijn van hout of kunststof. De thema’s binnen de blokpuzzels zijn wel anders dan bij de legpuzzels en vormenpuzzels, en het is goed om even na te gaan welke thema’s je wel aanstaan en welke niet of minder.

Vrijwel alle blokpuzzels hebben minder dan 50 stukjes. Dit wil niet zeggen dat ze per se eenvoudig zijn om te maken, want blokken zijn 3D en kunnen natuurlijk op vele manieren geplaatst worden…

Blokpuzzel

#prijsje

Al voor minder dan 10 euro heb je een blokpuzzeltje, waarmee een kind eindeloos kan spelen. Het grootste gedeelte van het assortiment aan blokpuzzels heeft echter wel een prijs boven de 10 euro.

Zo vinden we voor 10,99 euro een Kikkerland 3D houten puzzel in de shop, bestaande uit 27 kleine kubussen die verschillende kleuren hebben. Dit item is zowel geschikt voor jongens als voor meisjes.

Heb je iets meer te besteden dan zijn de mogelijkheden groter. Voor 19,95 euro koop je bijvoorbeeld een steekpuzzel met blokken: “De grote overtocht”.

Dit zijn twee losse poppetjes (een mannetje en een vrouwtje) die op een bootje staan. De losse houten blokken moet je op de houten stangen steken om de puzzel zo in elkaar te zetten. Zeer leuk voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar! Duurzaam speelgoed ook, dat jaren mee kan, en ook weer kan worden gebruikt door een volgend kind van het gezin, of van een ander gezin.

De meeste blokpuzzels zijn verder bedoeld voor kinderen tot en met zo’n 6 jaar. Zoek je een puzzel voor een wat ouder kind, dan is de kans groter dat je het juiste cadeau vindt bij de legpuzzels, of bij de meer dan fantastische 3D puzzels.

Vloerpuzzels

Vloerpuzzels zijn geschikt voor kleine kinderen (over het algemeen tot een leeftijd van zo’n 6 jaar), en kunnen – zoals de naam al aangeeft – op de vloer worden gemaakt of worden neergelegd.

Veel vloerpuzzels zijn gemaakt van hout, foam, kunststof of karton, maar soms ook van andere materialen. Net als bij de blokpuzzels is het zo dat vloerpuzzels vaak een beperkt aantal stukjes hebben. Veruit de meeste vloerpuzzels bestaan uit minder dan 50 stukjes.

vloerpuzzel

#kind

Vloerpuzzels heb je in allerlei soorten thema’s, zoals fantasie, dieren, cartoon, Walt Disney, landschappen, en televisie en film. Het is maar net wat je leuk vindt voor een kind, of wat het kind zelf leuk vindt, als het kind al in staat is om zelf een keuze te maken voor een bepaalde vloerpuzzel.

De goedkoopste vloerpuzzels zijn te krijgen vanaf ongeveer 10 euro. Bijvoorbeeld de fraaie Bumba vloerpuzzel, die bestaat uit 16 stukjes, met een prijs van 9,99 euro.

Heb je een kleine 20 euro te besteden, dan zou je kunnen gaan voor de Peppa Big Foam puzzel, die te koop is voor precies 17,49 euro. Deze bestaat uit 9 grote puzzelstukken, en kan langdurig in een kamer liggen, en eventueel ook dienen als kleed om wat spulletjes uit te stallen. Prachtig voor op de vloer van een kinderkamer, als je het ons vraagt.

3D Puzzels

3D puzzels zijn, zoals de naam ons al verteld, puzzels die driedimensionaal zijn. Over het algemeen is dit type puzzel bedoeld voor wat ouderen kinderen, ouder dan 6 of 12 jaar, afhankelijk van de soort puzzel.

In het assortiment van Bol.com vinden we een groot aantal 3D puzzels, met heel uiteenlopende thema’s, van dieren tot steden en bouwwerken, en van fantasie tot geschiedenis.

Bij het bekijken van de 3D puzzels viel ons oog gelijk op een aparte wereldbol (oftewel een globe) van het merk Ravensburger, die je zelf in elkaar kunt zetten.

3d puzzel

#globe

Deze globe bestaat uit 180 puzzelstukjes, en na het in elkaar zetten heb je een wereldbol die op een statief past, en rond kan draaien, met daarop alle landen en zeeën. Waar je vroeger nog een normale wereldbol kocht, koop je nu een 3D puzzel wereldbol, en zet je deze gewoon zelf in elkaar! Hoe gaaf is dit?

De prijs valt alleszins mee, want je hebt hem al in huis voor 20,15 euro, terwijl de oorspronkelijke prijs 25 euro was. Hij is dus ook nog eens in de aanbieding… 11 mensen die deze 3D wereldbol puzzel kochten, gaven bij hun beoordeling van dit product 4,6 sterren, van de 5 mogelijke sterren. Een uitstekend cadeau item dus! En misschien zelfs wel een leuk cadeautje voor jezelf…

Je hebt bij Bol keuze uit honderden als je wilt gaan voor een 3D puzzel, en niet voor een legpuzzel of voor een vormpuzzel. Interessant zijn bijvoorbeeld ook de torens en gebouwen van Ravensburger.

Voor zo’n 25 euro is de Toren van Pisa bij nacht van jou. Deze bestaat uit 216 stukjes, en wordt geleverd met een lampunit. Maar je kunt ook opteren voor de Eiffeltoren bij nacht, de Arc de Triomphe bij nacht, of de Big Ben bij nacht, die eveneens bestaan uit 216 puzzelstukjes, en een overeenkomende prijsstelling hebben, zo tussen de 25 euro en de 30 euro.

Voor de meisjes zien we verder een Disney Frozen 2 puzzelbal (met een prijs van 12,95 euro), en diverse 3D Harry Potter puzzels, met uiteenlopende prijzen.

Na het bekijken van het 3D puzzel assortiment kunnen wij dan ook maar een conclusie hebben: er is genoeg leuks te vinden onder de 3D puzzels, en slagen doe je zeker, ongeacht de leeftijd van het kind dat het cadeau mag krijgen!

Geef een reactie