Themafeest

Oktoberfest, het grootste bierfeest ter wereld

oktoberfest

De kans is groot dat je wel eens van het Oktoberfest in München hebt gehoord. Dit is immers het grootste bierfeest ter wereld. Het feest wordt jaarlijks bezocht door miljoenen mensen. Het Oktoberfest duurt zo’n 16 tot 18 dagen en wordt gehouden op de Theresienwiese (“Theresiaweide”). Deze locatie staat onder de locals ook bekend als de Wiesn, (dialect voor weiland/ weide) een speciaal daarvoor bestemd terrein.

Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München. De Wiesn is gratis toegankelijk. Op dit Oktoberfeest-terrein staan veertien grote (met zo’n 10.000 zitplaatsen!) en twintig kleine biertenten die gerund worden door families uit München.

Daarnaast vind je er ook een wijntent, ’s werelds grootste kermis, kraampjes met lekkernijen en snelle happen, souvenirs en diverse biergartens. En ja…… ook de Kotzhügel (kotsheuvel) achter de Hofbräu-Festzelt is een beroemde (eigenlijk meer een beruchte) plek.

Hoe is het Oktoberfest ontstaan?

Oorspronkelijk is het Oktoberfest helemaal geen bierfeest maar een bruiloft. Op 17 oktober 1810 traden Kroonprins Ludwig van Beieren en Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen in het huwelijk. Koning Maximiliaan I wilde deze huwelijksviering delen met zijn volk.

Daarom werden de weides (wiesn)voor de stadspoorten van München, de hoofdstad van Beieren, omgedoopt tot ‘Theresienwiese’. Dit werd het middelpunt van een groots koninklijk volksfeest.

Er werden paardenrennen en schietwedstrijden georganiseerd en een speciaal bruiloftsbier gebrouwen voor de 40.000 inwoners.

oktoberfest kleding vrouw

#Oktoberfest

De leukste feestattributen & kleding voor een Oktoberfest! Zorg dat je goed voor de dag komt.

Het feest was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar, ook zonder bruiloft. Al in 1811 werd hier een vervolg aan gegeven. Naast wedstrijden waren er nu ook karren vol agrarische producten.

Na 1818 kreeg het festijn de naam ‘Oktoberfest’. Pas na de tweede wereldoorlog breidde de feestdag zich uit tot een twee weken durend festival.

Vast onderdeel zijn de parades van versierde paardenkarren, marcherende blaaskapellen, trommelaars en vaandel zwaaiers die gehuld zijn in historische kostuums.

Lees ook: Duitse trouwtradities

Alleen maar bier op een Oktober feest?

Tijdens het Oktoberfest kun je zes verschillende bieren nuttigen. Ieder jaar weer, brouwen de 6 grootste bierbrouwerijen uit München het bier: Hofbräu, Paulaner, Augustiner, Hacker Pschorr, Löwenbrau, en Spaten-Franziskanerbräu. Bier drink je tijdens het feest in oktober gedronken uit pullen van één liter (ein Maβ), je leest het goed. Let op, het Oktoberfest bier bevat gemiddeld ongeveer 13% alcohol. Veel meer dan de standaard pilsjes die je normaal geserveerd krijgt.

Hoewel bier onlosmakelijk met het Oktoberfest verbonden is, is dit niet het enige wat je kunt drinken. In iedere tent is frisdrank te verkrijgen en ook de wijnliefhebbers kunnen aan hun trekken komen in de speciale wijntent. Schnaps hoort uiteraard bij de Beierse en Oostenrijkse cultuur en kun je vanzelfsprekend verwachten tijdens het Oktoberfest.

Als je wat wil drinken als je op de wiesn bent dan zal je daarvoor naar een tent moeten. De verkoop van alcohol is verboden. Dit heeft als voordeel dat het een stuk veiliger is op het terrein (geen glas, geen drinkende mensen waar geen beveiliging is en zo goed als geen vandalisme en vechtpartijen).

#oktoberfest

Zelf een Oktoberfest organiseren? Daar horen natuurlijk bijpassende uitnodigingen bij. Er is van alles op de markt!

Niet alleen drinken maar ook lekker en veel eten

Het Oktoberfeest draait niet alleen om bier drinken. Op dit feest komen cultuur, muziek, eten en drinken immers samen. Op het Oktoberfeest kun je traditionele gerechten verwachten, waardoor dit feest nog meer onderscheidend is van andere feesten.

Het is overigens zeker de moeite waard om een aantal traditionele Oktoberfest gerechten geproefd te hebben. Die uiteraard allemaal goed smaken in combinatie met een flinke pul bier. Denk hierbij aan weißwurst mit brot und süßen senf, Hendl, Bretzn, Schweinshaxe, kalte platten, maar ook andere traditionele Beierse gerechten.

Welke kleding trek je aan naar het Oktoberfest?

Hoewel je ook in je gewone kleding de wiesn kunt bezoeken, is het natuurlijk leuk om je onder te dompelen in de tradities en je in de traditionele dracht te steken. De mannen dragen een lederhosen, een geblokt hemd en lange sokken tot halverwege de kuiten.

De dames steken zich in een zogenaamde dirndl. De Dirndl is er in verschillende lengtes, van mini tot op de enkels. De meest populaire lengte voor het Oktoberfest is de midirok. De midirok valt net over de knie of iets langer.

De Dirndl bestaat in principe uit een aantal delen: een wit bloesje met een mooi decolleté, een rok en een lijfje/ gilletje of een overgooier en een schort. Een Dirndl is versierd met allerlei borduursels, kettingen en vaak zijn er Edelweiss-applicaties op aangebracht.

Feest voor de hele familie

Het Oktoberfest is een feest voor jong en oud, voor stellen, singles en families en zelfs voor ouderen. Samen maken al deze mensen er een mooi feestje van en is het ondanks de grote aantallen mensen veelal gemoedelijk en feestelijk.

In de tenten kun je drinken, eten, zingen en dansen op de live kapelmuziek. Doordat je soms heel erg dicht op elkaar zit, is er veel interactie met andere feestgangers. De sfeer is hier heel gemoedelijk.

Wanneer is het Oktoberfest?

Hoewel de naam doet vermoeden dat het festival in oktober gehouden wordt. Is dit niet helemaal het geval. Het Oktoberfest begint al halverwege september. Om precies te zijn start het Oktoberfest de eerste zaterdag na 15 september om 12:00 uur wanneer de burgemeester van München het eerste vat aanslaat en “O zapft is!” roept (het biervat is geopend!).

Op de eerste zondag van oktober is het Oktoberfest weer afgelopen, tenzij de eerste zondag van oktober voor de Dag van de Duitse eenheid valt op 3 oktober. Dan wordt het festival verlengd tot en met 4 oktober. Tijdens het Oktoberfest ligt het normale leven in München tussen de 16 en 18 dagen bijna helemaal stil.

Zelf een Oktoberfest organiseren?

Ben je enthousiast geworden door onze bovenstaande introductie van het Oktoberfest en wil je dit feest zelf ook wel eens meemaken? Dan kun je ervoor kiezen om eind september naar München af te reizen. Er worden echter tegenwoordig ook veel oktoberfeesten in Nederland georganiseerd waarbij de Zuid-Duitse sfeer wordt gecreëerd.

Je hebt dan het idee dat je in Beieren bent, zonder de grens zijn overgegaan. 

Het is uiteraard ook leuk om je eigen Oktoberfest te organiseren en hier volledig jouw eigen invulling aan geven. Bekijk ook eens ons assortiment Oktoberfest kleding & decoratie. Uiteraard kunnen wij je hier bij helpen met het organiseren van een onvergetelijk feest en dat je net als Koning Maximiliaan I zult besluiten dat dit een traditie moet gaan worden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie