Wijn

Wat is het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay?

sauvignon blanc en chardonnay

Bij een gezellig feestje of avondje met vrienden hoort natuurlijk een lekker wijntje. Maar welke wijn kies je? Als je in de supermarkt of slijterij staat kan het aanbod overweldigend zijn. Misschien beland je toch vaak terug op de oude vertrouwde wijntjes, waarvan je sowieso weet dat ze lekker zijn. Daar is natuurlijk niks mis mee. Maar het is ook niet verkeerd om af en toe wat nieuws te proberen. Hoe weet je wat voor wijn je in je handen hebt? Laten we het verschil bespreken tussen twee bekende witte wijnsoorten die vaak gedronken worden op feestjes of in restaurants: Sauvignon Blanc en Chardonnay. Wat is het verschil tussen deze druivenrassen? En waarbij kun je dit wijntje het beste drinken?

Chardonnay: de volle witte wijn uit de Bourgogne

Iedereen kent de term: Chardonnay. Dit druivenras komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne. Maar tegenwoordig wordt deze druivensoort overal verbouwd: van Italië tot Chili, Californië en Australië.

Chardonnay is namelijk een hele makkelijke druivensoort die het in veel verschillende klimaten goed doet. Doordat deze druif in veel verschillende klimaten geplant wordt, levert het heel verschillende wijntjes op.

Chardonnay
Chardonnay

Hoe smaakt een Chardonnay?

Een Chardonnay is een droge witte wijn. Er zijn veel verschillen qua smaak, door de plaats van herkomst en de technieken die gebruikt zijn. Over het algemeen wordt een chardonnay gerijpt in een eikenhouten vat, wat voor een karakteristieke vanilleachtige en volle smaak wordt.

Vaak zijn er hinten van zoet, tropisch fruit in de wijn te vinden, zoals ananas en mango. De afdronk van een Chardonnay is altijd zacht.

Wat eet je bij een Chardonnay?

Door de zachte volle smaak van een Chardonnay, kun je deze het beste combineren met romige maaltijden met subtiele smaken, zoals kip of vis. Ook zachte kazen en zeevruchten doen het goed bij deze wijnsoort.

Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort Chardonnay dat je kiest. Daardoor kun je het beste altijd advies vragen bij de wijnhandelaar als je een Chardonnay koopt.

weetjes over wijn

#wijninslaan

Koop de lekkerste wijnen online. Een breed assortiment. Nu je het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon weet, is het tijd om te proeven!

Sauvignon Blanc: De frisse Franse

De oorsprong van de Sauvignon Blanc is niet helemaal duidelijk. Maar waarschijnlijk komt deze wijn uit de omgeving van Loire. Ondertussen wordt deze druivensoort op veel plaatsen in de wereld verbouwt. Bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili.

Hoe smaakt een Sauvignon Blanc

Bij dit druivenras geld hetzelfde: de herkomst en de technieken bepalen grotendeels de smaak. Maar over het algemeen kun je zeggen dat een Sauvignon Blanc een frisse droge witte wijn is.

In deze wijn kun je vaak tonen van gras en zuur fruit ontdekken zoals kruisbessen, citrusvruchten en groene appel. Bij een Sauvignon uit Frankrijk zijn deze tonen meestal subtiel. Maar als je een Sauvignon uit een andere regio koopt, kunnen deze tonen heel sterk en uitbundig zijn.

Wat eet je bij een Sauvignon Blanc?

Door de zuurdere, frisse geur en smaak van de Sauvignon Blanc, kun je deze wijn ook met frissere, zuurdere gerechten combineren. Een gouden combinatie is Sauvignon Blanc met geitenkaas, door de frisse smaak van beiden. Maar ook salades, groentegerechten, pestogerechten, sushi en groene asperges zijn een goede combinatie.

Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay?

Vaak in restaurants of bij andere gelegenheden wordt de vraag gesteld: wil je een Chardonnay of een Sauvignon Blanc? Beide druivenrassen zorgen voor een lekkere droge witte wijn, maar met wel degelijk een groot verschil.

Over het algemeen kan gezegd worden dat een Chardonnay zachter en voller is van smaak, terwijl een Sauvignon Blanc strakker en frisser is. Ook zul je in Chardonnay warmere, zoetere tonen vinden van zoet fruit, boter en vanille. Terwijl een Sauvignon Blanc vaker zuurdere tonen zoals citroen en gras.

Sauvignon
Sauvignon

Relatieve verschillen

Toch zijn de verschillen relatief: als je een Chardonnay uit een koud klimaat koopt zal deze zuurder zijn en een frissere fruitsmaak hebben dan een Chardonnay uit een warm klimaat, die zoeter en zachter is.

Dit geldt ook voor een Sauvignon Blanc uit een koud klimaat, deze is stukken droger en strakker dan een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat, waarbij zoetere fruittonen te vinden zijn zoals passievrucht.Lees ook: beste boeken over wijnen

Het perfecte wijntje voor jouw feest

Een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat en een Chardonnay uit een koud klimaat kunnen dus nog verrassend veel op de ander lijken. Het is dus belangrijk om de etiket goed te lezen en je goed te laten informeren bij de aanschaf. Op die manier kies je het perfecte wijntje voor jouw feestje. Een Chardonnay en een Sauvignon Blanc zijn niet voor niets de populairste witte wijnsoorten: ze doen het altijd goed.

Bedienden voor jouw feestje

Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn perfecte wijnsoorten voor een geslaagd feest. Als je een feestje geeft wil je daar lekker van kunnen genieten, zonder je druk te maken over de bediening.

Daarom kun je eenvoudig kelners inhuren via Gallant & More. Deze denken mee bij de voorbereidingen (bijvoorbeeld bij de drankaankoop) en zorgen ervoor dat jij lekker achterover kunt zitten op je feestje terwijl er goed voor je gasten gezorgd wordt.

Geef een reactie