Bruiloft

Is het mogelijk om een bruiloftverzekering af te sluiten?

bruiloftverzekering

Is het mogelijk om een bruiloftverzekering af te sluiten? Het is een vraag die veel bruidsparen stellen als ze besloten hebben om in het huwelijksbootje te stappen.

Met de uitbraak van het coronavirus en de onzekere gevolgen hiervan, is deze vraag nog actueler geworden. Een verzekering afsluiten voor je bruiloft is een goede keuze. Echter zullen de kleine lettertjes in je polis zullen in dit geval een grote rol krijgen bij de eventuele toekenning van een vergoeding. 

Wat is een bruiloftverzekering?

Een bruiloftverzekering is een verzekering die je afsluit om je in te dekken tegen de extra kosten die je maakt. In het geval je door onvoorziene omstandigheden genoodzaakt bent om je huwelijk uit te stellen, hiervan af te zien of tussentijds moet afbreken.

Deze verzekering is een van de vormen van een evenementenverzekering. Door het afsluiten van een verzekering voorkom je dat je bruiloft budget onnodig wordt overschreden door onvoorziene omstandigheden. 

#kaartjeversturen

De mooiste kaarten voor jouw bruiloft. Bezorging door heel Nederland!

Onvoorziene kosten die je met een bruiloftverzekering kunt afdekken 

Als je alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben voor je trouwdag en werkelijk niets aan het toeval wilt overlaten, is het zeker goed om een huwelijksdagverzekering te overwegen om de (financiële) gevolgen van het worst case scenario’s het hoofd te bieden.

Denk hierbij aan de momenten dat je partner ziek is op zijn of haar trouwdag. Jullie trouwlocatie op het laatste moment niet in staat blijkt te zijn om jullie te faciliteren. Of een van jullie naasten is overleden. We hebben het over scenario’s waar je niet aan moet denken maar een huwelijk is te kostbaar om zomaar over dit soort risico’s heen te stappen.

Je kosten voor bijvoorbeeld de reserveringen, je fotograaf, de trouwambtenaar, het drukwerk, de band of DJ en je huwelijksreis kun je verzekeren.

Wat dekt een trouwverzekering niet?

Het is goed om te benadrukken dat een huwelijksdagverzekering zal uitkeren als je door onvoorziene omstandigheden genoodzaakt bent om je huwelijk uit te stellen of hiervan af te zien.

Als deze situatie ontstaat door bijvoorbeeld bestaande ziektes (een migraine aanval) of financiële problemen bij jullie zelf of een van de leveranciers (of je trouwlocatie) zal de verzekering niet uitkeren.

Dit is uiteraard ook niet het geval als jullie zelf in een relatiecrisis zijn terecht gekomen en besluiten om (voorlopig) af te zien van een huwelijk.  

Belangrijk! Vergelijk de verschillende verzekeringen voor bruiloften 

Voor de volledigheid is het wel goed om te vermelden dat het zeer aan te raden om de verschillende verzekeringen voor bruiloften met elkaar te vergelijken.

De polissen verschillen sterk onderling dus voorkom dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan. Voor een bruiloft in het buitenland moet je bijvoorbeeld een speciale verzekering afsluiten. 

Daarnaast bieden veel verzekeringsmaatschappijen een basisverzekering voor bruiloften aan. Bovendien kun je jezelf aanvullend verzekeren tegen bijvoorbeeld de invloeden van extreme weersomstandigheden. En ook ongevallen en aansprakelijkheid tijdens je huwelijk of een annulering van je huwelijksreis. 

Let op, ook al kies je voor de meest uitgebreide dekking bij een bruiloftverzekering. De kleine lettertjes in de verzekeringspolis zullen een grote rol kunnen spelen bij een aantal onvoorziene omstandigheden.

Voorbeeld dekkingsoverzicht bruiloftverzekering
Voorbeeld dekkingsoverzicht bruiloftverzekering

Dekken bruiloftverzekeringen de kosten voor het cancellen of uitstellen van huwelijken door corona?

Je bent misschien al jaren geleden ten huwelijk gevraagd, hebt ongeduldig de dagen afgeteld, erg veel tijd en energie gestoken in de dag dat voor jullie de mooiste dag van je leven moet worden en als het moment nadert……breekt het corona virus uit.

Deze uitbraak kan een lelijke streep door de plannen trekken. Dekken bruiloftverzekeringen de kosten voor het cancellen of uitstellen van huwelijken door corona

Een bruiloftverzekering vergoedt de financiële schade die je hebt als gevolg van de noodzaak om een huwelijk uit te stellen of cancellen. De uitbraak van het coronavirus lijkt dan ook een goede reden maar dit is niet bij iedere verzekeringsmaatschappij het geval.

Het bestuderen van de kleine lettertjes leert ons zelfs dat er slechts enkele bruiloftverzekeringen zullen uitkeren. Indien je jouw huwelijksdag moet cancelen of uitstellen als gevolg van een epidemie.

Wat heb je aan je bruiloftverzekering in geval van corona?

Het is best een lastige opgave om uit de polisvoorwaarden te achterhalen welke situaties precies worden gedekt in je verzekering. Dit is zeker het geval met betrekking op corona.

De polisvoorwaarden zijn tijdloos geschreven en het woord “corona” komt hier niet letterlijk in voor. Daarbij komt dat de corona situatie sterk aan veranderingen onderhevig is en zelfs per dag of per gebied kan verschillen. 

Om je een beeld te geven wat je hebt aan je bruiloftverzekering in geval van corona is het goed om te weten dat er diverse verzekeringsmaatschappijen de polisvoorwaarden van hun bruiloftverzekeringen gewijzigd hebben of wellicht de intentie hebben om dit te doen.

In veel gevallen hangt het er nu van af van het moment waarop je een bruiloftverzekering hebt afgesloten of je aanspraak maakt op vergoeding in de corona tijd.

Als je voor de corona periode een bruiloftverzekering afgesloten, zullen een aantal maatschappijen wel uitkeren. Bij een verzekering die afgesloten is in de corona periode, dus nadat de polissen zijn veranderd, is dat niet meer zo vanzelfsprekend.   

Uitsluitingen huwelijkverzekering van trouwzeker.nl
Uitsluitingen huwelijkverzekering van trouwzeker.nl

6 belangrijke punten met betrekking tot de dekking van bruiloftverzekeringen in geval van corona

Als je nu overweegt om een trouwverzekering af te sluiten om je te dekken tegen de gevolgen van corona, zijn de voorwaarden dus een stuk strenger. Het is dan ook sterk aan te raden om bij het vergelijken van de verzekeraars voor het afsluiten van een bruiloftverzekering ook een aantal belangrijke corona gerelateerde zaken te onderzoeken:

  • Wat is de dekking als een van jullie zelf corona krijgt;
  • En wat wordt gedekt als een van jullie naasten corona krijgt;
  • Wat als leveranciers hun afspraken niet kunnen nakomen als gevolg van corona;
  • Wat als de trouwlocatie (in binnen- of buitenland) tot een risicogebied wordt verklaard;
  • De dekking als er sprake is van een lockdown en het huwelijk niet door kan gaan;
  • De dekking als er een beperking komt op het aantal gasten dat aanwezig mag zijn.   

Geef een reactie