Eten en drinken

Gin maken? Met dit stappenplan is dat zo gepiept!

gin maken

Het is weer volop zomer en wat is er nou lekkerder dan een heerlijke gin-tonic als verfrissend zomerdrankje? Niet voor niets is gin tonic al een aantal jaar de favoriete zomercocktail van veel mensen en worden er zelfs hele gin tonic parties gegeven. Wist je dat je gin ook relatief gemakkelijk zelf kunt maken? Je kunt zo heerlijk experimenteren met verschillende smaken en je hebt net even wat meer controle over de smaak die jou het beste bevalt. Daarom hebben we een kleine handleiding samengesteld zodat ook jij deze zomer je eigen gin kunt maken.

Gin kopen of gin zelf maken?

Natuurlijk kun je bij de eerste zonnestralen naar de supermarkt of de slijter om de hoek rennen om een paar flessen gin en wat tonic in huis te halen maar neem van ons aan dat zelf gin maken erg leuk is. Het is namelijk een stuk makkelijker dan je misschien in eerste instantie zou denken. Een van de grote voordelen van gin maken in plaats van gin halen is dat de smaak van jouw favoriete drankje volledig kunt afstemmen op je smaak. Dit is iets wat natuurlijk met een gekochte kant en klare fles onmogelijk is. Deze gekochte fles gin mist misschien net even de bite of touch mist die jij zo lekker vindt.

gin botanicals

#botanicals

Kies de lekkerste smaken voor in jouw gin. En start snel met het maken van gin!

De smaak

Als je gin weleens puur geproefd hebt, weet je dat gin een hele neutrale alcoholische smaak heeft. Zeker als je het drankje de eerste keer puur proeft, doet het niet veel meer dan branden in je keel. Niet echt een aanrader dus. We adviseren je dan ook om hier voorzichtig mee te zijn.

Gin krijgt pas een lekkere smaak door er botanicals (kruiden) aan toe te voegen. Welke botanicals je kiest voor je gin recept hangt af van jouw smaak en voorkeur. Je kunt qua botanicals bijvoorbeeld denken aan:

 • Grapefruit
 • Kaneel
 • Limoen
 • Kruidnagel
 • Citroen
 • Steranijs
 • Sinaasappel
 • Korianderzaad
 • Gedroogd zeewier
 • Blauwe bessen
 • Framboos      
 • Vanille
 • Venkelzaad

Zelf gin maken

Natuurlijk kun je gin fabriceren door zelf graanalcohol te gaan destilleren maar je kunt het jezelf ook een stuk gemakkelijker maken. Dit doe je door te kiezen om wodka hiervoor te gebruiken. Dit is niet alleen een goedkope optie maar het zorgt er ook voor dat je sneller klaar bent. Met deze wetenschap is de keuze snel gemaakt want dat is natuurlijk precies wat je wilt, toch? Snel kunnen genieten van je zelf gemaakte brouwsel.

Kies dus de botanicals die jou het meeste aanspreken, of waarvan je weet dat je die smaken erg lekker vindt, haal twee flessen wodka en een aantal flessen tonic in huis en het brouwen kan beginnen. Daarnaast heb je ook nog een kaasdoek, een trechter, een waterfilter (als je die niet hebt gebruik je koffiefilters) en een aantal afsluitbare flessen nodig. Het stappenplan om je eigen ginbrouwsel te maken vind je hieronder.

Stappenplan om de voor jou perfecte gin te creëren

 1. Giet de inhoud van 1 fles wodka in een pan
 2. Verwarm dit tot minimaal 50 graden
 3. Kies de botanicals die je wilt gaan gebruiken
 4. Stop deze in de fles
 5. Voeg voorzichtig de verwarmde wodka toe
 6. Sluit de fles af en zet deze op een donkere plek op kamertemperatuur
 7. Laat het mengsel minimaal een week laten staan
 8. Schud de fles wel dagelijks even om
 9. Gedurende de week zie je een wat bruinig mengsel ontstaan. Dit is een goed teken.
 10. Als de wodka goed bruin is geworden, is dat het moment om de tweede fles wodka erbij te gieten.
 11. Verwarm deze tweede fles tot een temperatuur tussen de 40 en 50 graden
 12. Je kunt nu beginnen met filteren
 13. Pak een grote schone pan en hang daar het kaasdoek overheen
 14. Giet de vloeistof op het kaasdoek
 15. Hierdoor worden de kruiden uit de vloeistof gehaald en krijgt het een lichtbruine kleur.
 16. Daarna giet je de vloeistof een aantal keren door een waterfilter of een koffiefilter
 17. Je zult zien dat de vloeistof hierdoor steeds helderder wordt.
 18. Zodra de vloeistof volledig helder is, wordt het tijd om de tonic uit de kast te halen. Deze heldere vloeistof is immers jouw eigen gemaakte gin. 
 19. Proost!   

Geef een reactie