Feest

Goede videograaf vinden? Volg deze 5 stappen

goede videograaf

Als je van plan bent om een groot feest te geven om een heugelijk moment te vieren is het uiteraard leuk om dit vast te leggen om een blijvende herinnering te creëren. De beste keuze die je hierin kunt maken, is het inhuren van een videograaf. Het is hierbij wel van belang om een goede videograaf te vinden. Door het volgen van deze stappen maak je een overwogen keuze.

Wat is een videograaf?

Een videograaf is een persoon die een belangrijke gebeurtenis voor je vastlegt op beeldmateriaal. Het is een professionele cameraman of -vrouw die zich bezig zal houden met het filmen van de speciale gelegenheid en het uiteindelijke monteren van de reportage.

We kiezen bewust voor de term “speciale gelegenheid” want je kunt een videograaf inhuren voor ieder feest. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een videograaf bij een bruiloft maar het is ook enorm leuk om een videograaf een professionele rapportage te laten maken van bijvoorbeeld een familiedag, een gedenkwaardige verjaardag, een afscheidsreceptie en vele andere gedenkwaardige momenten.

Een reportage van dit soort gelegenheden is uiteraard (letterlijk) veel sprekender dan een fotoreportage. Je kunt bijvoorbeeld een memorabele speech van een van je gasten in de reportage laten integreren.

#uitnodiging

Uiteraard wil je een onvergetelijke dag, met een fantastische videograaf. En daar hoort natuurlijk een fraaie uitnodiging bij.

Waarom je een videoreportage beter niet door een van je gasten kunt laten verzorgen

Vrijwel iedereen beschikt over een smartphone en er worden vaak ontelbare kleine reportages gemaakt van bijvoorbeeld het “ja-woord” en de trouwambtenaar. Het is uiteraard veel leuker om een blijvende herinnering te hebben in vorm van een professionele reportage. Daarom is het inhuren van een videograaf een uitstekende keuze. 

Uiteraard kun je veel geld besparen door je gasten te vragen om een leuke reportage te maken van de gelegenheid. Al je een familielid of goede kennis hebt die hier handig in is en beschikt over goede apparatuur, is dit snel een aantrekkelijke optie. Toch zijn er diverse argumenten te benoemen waarom je een videoreportage beter niet door een van je gasten kunt laten verzorgen.

Een professionele videograaf beschikt over veel meer ervaring en vakkennis om de gelegenheid op de mooiste manier in beeld te brengen.

Daarnaast beschikt deze persoon over de beste apparatuur hiervoor en ook over reserve camera’s (en niet te vergeten batterijen) waarop direct kan worden overgestapt als de situatie hierom vraagt.

Verder heb je de persoon die je zou willen vragen als cameraman of -vrouw niet voor niets uitgenodigd. Het zou dus niet leuk zijn als deze persoon niet of nauwelijks als gast aanwezig is maar meer “in functie”. 

5 stappen om een goede videograaf te vinden

Zoals je merkt is het dus een betere keuze om te kiezen voor een buitenstaander of iemand die wat verder van jou of jullie afstaat als videograaf. Dit maakt het wellicht wel wat lastiger om een goede videograaf te vinden. Je kent deze persoon dus niet of nauwelijks als de reportage wordt vastgelegd. Hoe weet je zeker dat je voor een goede videograaf kiest? Door het volgen van de onderstaande 5 stappen maak je een overwogen keuze. 

Volg deze 5 stappen om een goede videograaf te vinden

Stap 1: Beslis wat je in beeld gebracht wilt hebben   

De eerste stap die je moet zetten bij het kiezen van een videograaf is het maken van een plan voor jezelf. Wat (welke momenten) wil je in beeld hebben?

Als je dit voor jezelf in kaart hebt gebracht, kun je wat gerichter gaan zoeken. Wat je zou kunnen doen is alvast een lijst maken van videografen die voor jullie in aanmerking komen.

Stap 2: Bepaal je budget

Aan het gebruik maken van de diensten van een videograaf zijn uiteraard kosten verbonden. Het is goed om het budget hiervoor van tevoren voor jezelf in beeld hebben.

Wellicht hou je rekening met wat marge maar op basis hiervan zullen toch wel wat videografen afvallen. Vraag en aanbod liggen niet altijd op één lijn.   

Stap 3: Bepaal welke stijl jullie aanspreekt

Het is goed om je te realiseren dat iedere videograaf een eigen stijl heeft. Het is een creatief beroep. Door het aanhouden van een eigen stijl zal de videograaf zich willen onderscheiden van anderen. Het is daarom voor jezelf goed om te bepalen welke stijl jullie aanspreekt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een romantische stijl of een cinematische stijl. Daarnaast kun je een keuze maken of je er de voorkeur aan geeft als er veel details worden vastgelegd of juist de totaalshots. Op basis hiervan zullen een aantal videografen op je lijstje worden weggestreept.

Stap 4: Tijd om beelden te bekijken!

Deze stap zal wel even wat tijd kosten. Het is nu tijd om beelden te bekijken van videografen die nog steeds in aanmerking komen. De meeste professionele videografen hebben hun portfolio op hun website staan. Als dat niet het geval is, vraag ernaar.

Op basis van dit “vergelijkend beeld onderzoek” zul je al een aardige voorkeur kunnen vormen. Ook eventuele recensies kunnen een bijdrage leveren aan het maken van je keuze.

Stap 5: Ga zeker het gesprek aan met een aantal videografen

Hoewel de videograaf een relatief onbekende is, moet je wel een klik hebben met deze persoon. Hij of zij is wel de persoon die jouw heugelijke moment op de beste mogelijke manier moet vastleggen.

Als de klik tussen beide niet is, gaat dit niet lukken. Het is daarom zeker van groot belang om het gesprek met een aantal videografen aan te gaan. Je (jullie) gevoel bij deze persoon speelt hierbij een belangrijke rol.

Ook de reactie van de videograaf op de specifieke wensen, het meedenken hierin en de afspraken die jullie onderling kunnen maken (heel belangrijk overigens) zijn decisionmakers als je een keuze moet maken tussen de laatste in aanmerking komende videografen.

Geef een reactie