Wijn

Weetjes over wijn: wist jij dit? Ontdek ’t nu!

weetjes over wijn

Er zijn ontzettend veel soorten wijn en eigenlijk bestaan er bijna net zoveel weetjes over wijn. Natuurlijk kloppen ze niet allemaal maar veel weetjes over wijn zijn gewoon leuk, ook om bijvoorbeeld te vertellen op een feestje. Vanzelfsprekend is er een verschil tussen weetjes over wijn en echt veel weten over wijn. Voor dat laatste moet je heel wat boeken over de materie lezen en misschien zelfs wel doorploegen aangezien er soms ook erg “droge stof” in staat. Denk daarbij aan snoeiwijzen, bodemsoorten, wijnstreken, stand van de zon, en natuurlijk welke soort druif voor welke wijn.

Leukste weetjes over wijn: op een rijtje!

Wij zullen met al deze wetenschappen niet verder vermoeien maar hebben wel een aantal leuke weetjes over wijn voor je op een rijtje gezet.

Wijn wordt beter als je deze lang bewaard

Veel mensen hebben gehoord dat als je wijn maar lang genoeg bewaard deze qua smaak uitzonderlijk goed gaat zijn en misschien zelfs wel een fortuin kan opleveren.

Wij zullen je op dat gebied maar meteen uit deze droom helpen. 95 % van de wijnen worden gemaakt om te drinken en niet om te bewaren.

Vooral rode wijnen kunnen wel 2 á 3 jaar bewaard worden maar het is niet zo dat ze doorrijpen en superieur van kwaliteit gaan worden.

Heb je een wijn van “doordeweekse” kwaliteit, kun je de witte en de roze variant het beste na maximaal een jaar drinken en de rode na 2 á 3 jaar.

De echte bewaarwijnen zijn wijnen die een traditionele wijnbereiding hebben ondergaan. Ze zijn vaak wat prijziger en hebben in veel gevallen een aanduiding als premier cru, grand cru of de crus classés.

Het beste wijnhuis staat in Argentinië

Veel mensen vinden het leuk om tijdens hun vakantie wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken. In Zuid-Afrika worden zelfs wijnreizen aangeboden die je van wijnhuis naar wijnhuis brengen.

Het beste wijnhuis vind je in Argentinië. Het gaat om het wijnhuis Zuccardi Valle de Uco. Het werd opgericht in 1963. Je kunt er wijntours maken met prachtig uitzicht op de wijngaarden en de bergen maar natuurlijk ook wijnproeverijen mogen hier niet ontbreken.

Mocht je Argentinië toch wat te ver vinden, zijn er dichter bij huis ook fantastische wijnhuizen die op The World’s Best Vineyards staan. We hebben hieronder de hele top 10 voor je vermeld:

  1. Zuccardi Valle de Uco, Argentinië
  2. Bodega Garzón, Uruguay
  3. R. López de Heredia Viña Tondonia, S.A., Spanje
  4. Quinta do Crasto, Portugal
  5. Catena Zapata, Argentinië
  6. Montes, Chili
  7. Clos Apalta Winery, Chili
  8. Rippon, Nieuw-Zeeland
  9. Marqués de Riscal, Spanje
  10. Weingut Dr. Loosen, Duitsland

De duurste wijn ter wereld

De duurste wijn ter wereld is op dit moment de Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru. Het is een Franse rode wijn, gemaakt in de wijngaarden in de Côte de Nuits. De flessen hebben een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles. Nee, hier zit geen typefout in….

De duurste wijn ooit geveild

Met kop en schouders steekt Château Lafite Rothschild 1787 boven alle andere wijnen uit als we kijken naar de duurste win die ooit geveild is. De fles werd op 5 december 1985 geveild door Christie’s en gekocht voor de collectie van Forbes voor het luttele bedrag van: $156.000.

In de fles waren de initialen van Thomas Jefferson (de derde president van de US) gegrafeerd. Elf maanden na de aankoop droogde de kurk uit en viel in de fles waardoor de wijn ondrinkbaar werd.

Château Lafite Rothschild is een wijngoed in Frankrijk. Het ligt in de Bordeaux. De wijn van dit chateau is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855.

? Lees ook: beste wijnboeken van dit moment!

100 jaar op de plank

Qua bewaarwijnen is de Rudesheimer Apostelwijn uit 1927 een heel goed jaar. De wijn is gemaakt in Duitsland en ligt al bijna een eeuw op de plank. Het is de oudst drinkbare wijn die verkrijgbaar is. Als je die op een feestje wilt laten uitschenken, moet je wel flink in de buidel tasten uiteraard.

Overtreffende trap

Natuurlijk is er altijd een overtreffende trap, alleen is deze in dit geval niet drinkbaar. Er is dan ook nog maar 1 fles van over. Deze fles is ruin 1600 jaar oud en stamt uit de periode tussen 325 en 350 na Chr.

Of het een echte bewaarwijn is geweest weet niemand, je kunt namelijk niet even proeven. Je kunt de wijn wel bewonderen in het Historisch Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.

700 druiven in een fles

Wist je dat er zo’n 700 druiven in één fles wijn gaan? Dat komt neer op ongeveer 125 druiven per glas. Een tros of tien aan druiven.

Hoe zet je de wijnglazen in de kast

Misschien zul je bij het lezen van deze kop wel denken, wat maakt het nou uit hoe ik de wijnglazen in de kast zet? Het zou echter zo maar kunnen zijn dat je wel eens een glaasje wijn gedronken hebt waarbij je dacht: “mmm, dit smaakt een beetje typisch, eigenlijk een beetje muffig…”.

De kans is groot dat het wijnglas op zijn kop in de kast heeft gestaan. Niet alleen de geur van je keukenkastje trekt zo in het glas maar er kan verder ook geen lucht bij. Hierdoor kunnen de glazen op zijn zachtst gezegd wat muffig gaan ruiken.

Zet je glazen daarom altijd rechtop in de kast. Zo kunnen eventuele achtergebleven waterdruppels goed drogen en heb je geen nare geurtjes aan je glazen en je wijn.

weetjes over wijn

#wijninkopen

Koop de lekkerste witte wijnen online. Een breed assortiment.

Het wijnglas vasthouden

Veel mensen houden hun wijnglas vast aan de kelk. Dat is prima als je rode wijn drinkt maar bij witte wijn of rosé kun je het glas beter aan de steel vast houden.

Als je het glas namelijk bij de kelk vasthoudt warmt de wijn in het glas op door de warmte van je handen.

Dit is bij rode wijn minder een probleem omdat dan vaak de geuren en smaakstoffen extra tot zijn recht komen maar de meeste mensen zijn toch geen liefhebber van een lauw glas witte wijn.

Kurk of draaidop

Vaak wordt er gedacht dat een fles wijn met een draaidop van mindere kwaliteit is dat een wijn met kurk. Niets is echter minder waar.

Wijnboeren stappen steeds meer over naar de schroefdop omdat deze niet gevoelig is voor schimmelinfectie, het zogenaamde “kurk” probleem.

Een fles met het kurk probleem kun je meteen wegspoelen. De wijn heeft een bedorven geur en smaak. De keuze voor een draaidop of een kurk hangt in de meeste gevallen gewoon af van de voorkeur van de producent en uiteraard naar welke wijn jouw voorkeur gaat! Proost!

Geef een reactie