Eten en drinken

Zo organiseer je een etentje zonder stress

etentje thuis organiseren

Heb je plannen om een etentje te organiseren? Dan komt er vaak veel bij kijken, zeker als je besloten hebt om je gasten thuis uit te nodigen. Je bent zeker niet de enige die vooraf flink tegen alle voorbereidingen op ziet en vreest dat hij of zij op de avond zelf alleen maar aan het rennen is om de gasten te bedienen en zelf niet kan genieten van het gezellig samenzijn. Een goede reden voor ons is om een aantal tips met je te delen hoe je een etentje kunt organiseren zonder stress te hebben.

Waar ga je een etentje organiseren?

De eerste keuze die je voor jezelf moet maken, is waar je je een etentje gaat organiseren. Je kunt ervoor kiezen om gezellig met z’n alleen naar je favoriete restaurant te gaan of dat je je vrienden en/of familie thuis uitnodigt. Hoewel je in eerste instantie helemaal niet aan deze laatste optie moet denken, kan dit bij nader inzien toch wel een interessante keuze zijn. Laten we het even praktisch bekijken.

Allereerst moet je maar afwachten of je favoriete restaurant op de gewenste datum plek heeft voor een grote groep mensen. Daarnaast kun je het als storend ervaren dat er vreemden in de omgeving zijn en dat je jezelf toch aan een aantal regels moet houden. Het is niet ondenkbaar dat een grotere groep wat luidruchtiger wordt als het enthousiasme (lees het alcoholgebruik) toeneemt. Dit kan door anderen als storend ervaren worden. Tot slot kan de hoge rekening die je toegeschoven krijgt voor een enorme anticlimax van de avond zorgen. Je bent veel goedkoper uit als je het gezelschap thuis uitnodigt en een etentje thuis kun je op een zeer relaxte manier vormgeven.  

Belangrijkste voorbereiding als je een etentje thuis organiseert

De belangrijkste tip die we met je kunnen delen als je een etentje thuis gaat organiseren is dat je vooraf een realistisch plan bedenkt. Hiermee kun je enorm veel stress voorkomen, mits je realistisch bent. Als je van plan bent om een zes gangen diner te serveren aan 20 personen als je op een studentenkamer woont, kan je stress level flink stijgen. Bedenk wat mogelijk is en hou het ook leuk voor jezelf.   

Bedenk van tevoren dus hoeveel eters er komen, wat je gaat serveren aan eten en drinken (hoeveel gangen) en vooral wat je hiervoor nodig hebt. Maak voor jezelf een boodschappenlijstje en ga hierbij ook voor jezelf na of je genoeg borden, bestek, glazen, pannen, kaarsen en andere benodigdheden hebt. Vergeet hierbij niet te kijken naar je voorraad vaatwastabletten en afwasmiddel want het opruimen na een feestje hoort er helaas bij!

Begin op tijd met voorbereidingen zoals het inkopen doen. Een goed begin is het halve werk en je voorkomt hiermee veel stress. Het zal je toch niet gebeuren dat je diverse winkels af moet omdat je favoriete wijn overal is uitverkocht? Overigens, door je wijn online te bestellen voorkom je dit soort problemen sowieso en maak je het voor jezelf veel gemakkelijker. 

uitnodiging etentje

#etentje

De leukste uitnodigingen voor jouw etentje: bekijk ze allemaal!

Een andere belangrijke tip als je een etentje thuis gaat organiseren

Een andere belangrijke tip die we je kunnen geven als je de wens hebt om zonder zorgen een etentje thuis te organiseren is dat je het eenvoudig houdt. Ga op de dag zelf geen culinaire experimenten uitvoeren, voor het eerst een vis fileren of een kip ontleden. Dit werkt stress in de hand, zeker als het resultaat niet is zoals je gehoopt had. Het aperitief wat te warm wordt opgediend, het hoofdgerecht dat te koud blijkt te zijn en een dessert wat in de foodblog er heel anders uitziet…. je moet er niet aan denken.     

Realiseer je dat zelfs een heel eenvoudig (en beproefd) gerecht kan op een prachtige manier opgediend worden. Daarnaast hechten veel gasten meer waarde aan de gezelligheid van de setting dan aan hetgeen ze op hun bord krijgen opgediend. Gezelligheid en gewoon samenzijn zijn minstens even belangrijk als het eten. daarbij is het een gegeven dat als de gastheer of gastvrouw zich amuseert dan is de kans heel groot dat ook je gasten een hele fijne avond zullen beleven. Zorg dus dat je stress voorkomt en kies voor een gerecht waar je “zeker van bent”. 

Richt een geïmproviseerde bar in

Als je het vervelend vindt om op de avond zelf steeds heen en weer te moeten rennen om je gasten te bedienen, kun je ervoor kiezen om een geïmproviseerde bar in te richten. Zet de flessen wijn of het krat bier binnen handbereik, zorg dat alle benodigdheden voor een cocktail vindbaar zijn, plaats een aantal kannen frisdrank of water in je bar en vraag aan je gasten om zichzelf te bedienen.

Zo vermijd je al de stress van iedereen die op hetzelfde moment een lekker drankje wil. Zie je het inrichten van een geïmproviseerde bar niet zitten of heb je hier eenvoudigweg de ruimte niet voor. Overweeg dan om bediening bij je thuis in te huren. Hiermee word je volledig ontzorgd en heb je volop de gelegenheid om al je aandacht aan je gasten te geven. De bediening zorgt voor het aannemen van jassen van je gasten, het serveren van hapjes en/of drankjes en uiteraard het uitruimen van de tafels. Als je gebruik maakt van deze service weet je zeker dat je een etentje organiseert zonder hiervoor enige stress te hebben.

Waarom je geen stress hoeft te hebben bij het organiseren van een etentje  

Last but not least een tip die we je mee willen geven uit eigen ervaring: geniet van het moment. Dit is een tip die je echt ter harte moet nemen en moet onthouden. Vergeet in de drukte niet te genieten van het lekkere eten, de gezelligheid en de sfeer. Als je samen met je beste vrienden aan het genieten bent van het moment, maakt het eigenlijk niet uit als er wat mis gaat. De mensen die echt om je geven zullen hier helemaal geen moeite mee hebben en samen met jij naar een oplossing zoeken. En, als jullie er achteraf samen achteraf om kunnen lachen, waarom zou je er dan vooraf druk over maken?

Geef een reactie